Název:
Stanovení aflatoxinu ve vybraných výrobcích
Autoři:
Musilová, Martina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce „Stanovení aflatoxinu ve vybraných výrobcích“ se zabývá především aflatoxinem, jeho výskytem v surovinách rostlinného původu a jeho dekontaminací. Zkoumaný toxin patří mezi sekundární metabolit produkovaný vláknitými mikromycetami především z rodu Aspergillus. Je hojně rozšířený a je častou příčinou zadržení surovin na hranicích. Veličiny, ovlivňující tvorbu aflatoxinu, jsou mimo jiné vodní aktivita a pH, které se u vzorků také stanovovaly, a je jim věnována část teoretické části. Na obsah aflatoxinu B1 bylo testováno celkem 30 vzorků a to: 1 šarže meruňkového džemu, 2 šarže Svatojánských ořechů a 2 šarže Jarních hustopečských mandlí. Pro analýzu byla využita heterogenní kompetitivní enzymová imunoanalýza (ELISA). Detekovatelné množství AFB1 vykazovalo 26,67 % vzorků v rozsahu 1,26 - 1,66 µg∙kg-1. Tyto hodnoty byly stanoveny ve vzorcích Svatojánských ořechů a Jarních hustopečských mandlí, meruňkový džem neobsahoval zjistitelné množství AFB1.The diploma thesis "Determination of aflatoxin in selected products" deals mainly with aflatoxin, its occurrence in raw materials of plant origin and methods of decontamination. The studied toxin is produced by fibrous micromycetes primarily from genus Aspergillus is their secondary metabolites. It is very widespread and is a frequent cause of retention of raw materials at the border. Factors that affect production of aflatoxin are, among other things, water activity and pH and are also determined in samples and mentioned in theoretical part. A total of 30 samples were tested for aflatoxin B1, including batch of apricot jam, two batches of Svatojánské ořechy and two batches of Jarní hustopečské mandle. A heterogeneous competitive enzyme immunoassay (ELISA) was used for the analysis. Detectable amounts of AFB1 in the range of 1,26 - 1,66 μg∙kg-1 showed 26,67 % of samples. These values were determined in samples of Svatojánské ořechy and Jarní hustopečské mandle, the apricot jam did not contain measurable amount of AFB1.
Klíčová slova:
aflatoxin B1; ELISA; mykotoxiny; ořechy