Název:
RAW food - živá strava
Autoři:
Kikalová, Michaela Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce „Raw food – živá strava“ bylo prostudovat a popsat živou stravu, její vliv na lidský organizmus a navrhnout vhodnou recepturu raw trvanlivých výrobků. Na Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty Mendlovy univerzity v Brně bylo vyrobeno osm receptur raw tyčinek bez tepelného zpracování s datlovo-kakaovým základem. U každé receptury byla přidána surovina třetí. Hodnotila se pevnost, obsah vody, senzorické hodnocení a konečná výživová hodnota. Bylo zjištěno, že senzoricky nejpřijatelnější receptura obsahovala kromě základu kokos. Naopak nejméně přijatelná receptura obsahovala kromě základu banán. Nejvyšší nutriční hodnotu měla tyčinka s přídavkem kokosu. Dále byly vyrobeny čtyři sušené raw tyčinky, u kterých se senzorické hodnocení lišilo mezi odbornou veřejností, kteří se o raw stravu zajímají a neodbornou veřejností.The aim of the diploma thesis „Raw food – raw food“ was study and describe a living diet. Describe the influence on human body and propose a suitable recipe a raw durable product. At the department of food technology, the faculty of Agronomy of Mendel university in Brno were made eight recipes of raw bars without heat, with a dates and cocoa base. For each recipe was added the third feedstock. Strength, water content, sensory evaluation and final nutritional value were evaluated. I was found that the most sensibly acceptable formulation contained coconut in addition base. Conversely, the least acceptable formulation contained a banana in addition to the base. The highest nutritional value was the bar with addition whit coconut. Next were made four dried raw bars where the sensory evaluation was statistically different among the professional public, who are interested in raw food and the non-professional public.
Klíčová slova:
fyzikální vlastnosti; nutriční hodnoty; raw tyčinky; senzorické hodnocení; živá strava