Název:
Složení kolostra a mléka ve vztahu k biochemickému profilu krve u koz
Autoři:
Korbélyiová, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavním tématem této diplomové práce bylo studovat změny kozího kolostra a mléka v průběhu laktace a souvislosti jejich složení a biochemických parametrů krve koz. V literárním přehledu jsou shrnuty základní informace o kozím mléce, jeho produkci, o faktorech působících na jeho kvalitu a o tom, jak působí výživa na složení kozího mléka. Praktická část této práce je věnována vyhodnocení výsledků vyšetření kozího mleziva a mléka a jejich porovnání ve vztahu k fázi laktace a k biochemickým vyšetřením krve těchto zvířat. Pro účely této studie bylo po dobu 30 dní sledováno 15 koz mléčného plemene bílá krátkosrstá, v průběhu tohoto období byly devětkrát odebrány vzorky kolostra a mléka a třikrát krev pro vyhodnocení biochemického profilu. Ve vzorcích mleziva a mléka byl stanoven obsah tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny, počet somatických buněk a elektrická vodivost. Tyto výsledky byly srovnány s výsledky jiných studií, naměřené hodnoty se přibližovaly výsledkům jiných studií a byl zjištěn také obdobný průběh laktace v závislosti na době od porodu. Dále byly vypočteny korelační koeficienty mezi parametry mleziva/mléka a hodnotami biochemického vyšetření krve koz. Výsledky vzájemných vztahů krevních biochemických parametrů a složení kolostra/mléka nedokladují jednoznačný vztah biochemických parametrů krve a složení kolostra a mléka. Vzhledem ke značnému množství faktorů, které mohou ovlivnit jak složení kolostra a mléka, tak koncentraci sledovaných biochemických parametrů krevní plazmy, by bylo vhodné provést další výzkum zaměřený na souvislosti mezi těmito ukazateli u dojených koz.The main topic of this thesis was to study changes of goat colostrum and milk during lactation and the context of their composition and biochemical parameters of goat blood. The literature review summarizes the basic information about goat milk, its production, factors which determine its quality and how nutrition affects the composition of goat's milk. The practical part of this work is devoted to the evaluation of the goat colostrum and milk composition and its comparison to the lactation phase and to the biochemical tests of the blood of these animals. For the purpose of this study, 15 white shorthair dairy goats were monitored for 30 days, colostrum and milk samples were collected nine times and blood was collected three times for biochemical profile evaluation. Fat, protein, lactose, fat free solids, somatic cell counts and electrical conductivity were determined in colostrum and milk samples. These results were compared and found similar with the values from other studies and a similar progress of lactation was observed. Furthermore, the correlation coefficients between colostrum / milk parameters and the values of biochemical examination of goat blood were calculated. The results of interrelationships of blood biochemical parameters and colostrum / milk composition do not confirm the unequivocal relationship between biochemical blood parameters and colostrum / milk composition. Given the large number of factors that may affect both colostrum and milk composition and the concentration of biochemical parameters of blood plasma, further research focused on the relationship between these indicators in dairy goats would be appropriate.
Klíčová slova:
chov koz; dojné kozy; kozí mlezivo; kozí mléko; kvalita mléka