Název:
Aktuální stav ekologické produkce, výroby a dostupnosti biopotravin v Olomouckém kraji
Autoři:
Navrátilová, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá aktuálním stavem ekologické produkce, výrobou a dostupností biopotravin na území Olomouckého kraje. V teoretické části jsou definovány stěžejní pojmy související s danou problematikou, tedy základní principy ekologického zemědělství a výroby biopotravin, na což navazuje popis současného stavu trhu s biopotravinami v České republice. V praktické části je uvedena základní charakteristika Olomouckého kraje a aktuální stav ekologického zemědělství na tomto území včetně analýzy ekologických subjektů. Součástí této práce je rovněž cenový monitoring vybraných položek. V závěru jsou pak shrnuta všechna výsledná zjištění. Olomoucký kraj má pro rozvoj ekologického zemědělství a výrobu biopotravin dobrý potenciál.This thesis deals with the current situation of organic production, and availability of organic food in the Olomouc Region. The theoretical part defines the key concepts that are related to the main theme of the thesis, i.e. fundamental principles of organic farming and organic food production. This part also describes the current situation on the Czech organic food market. The practical part introduces the basic characteristics of the Olomouc Region along with the current situation of organic farming in this region. Furthermore, this part includes an analysis of ecological subjects operating in the Olomouc Region, and price monitoring of selected items. Lastly, the summary addresses all findings. There is good potential for further development of organic farming and organic food production in the Olomouc Region.
Klíčová slova:
biopotraviny; cenový monitoring; ekologické zemědělství; Olomoucký kraj