Original title:
Jedlé zahrady a jejich uplatnění ve městech
Authors:
Kroulová, Iveta Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje na téma jedlých zahrad ve městě. V rámci teoretické části byla vypracována literární rešerše, týkající se možností pěstování plodin (potravin) ve městě. V praktické části byla použita metoda terénního šetření, srovnávací metoda a SWOT analýza. Terénní šetření proběhlo ve dvou různých lokalitách a typech městských zahrad. V zahrádkářské kolonii bylo sledováno množství vyprodukovaných plo-din/potravin během jedné sezóny. Druhé šetření proběhlo v komunitní zahradě a byly zde posuzovány její funkce a možnosti, které nabízí obyvatelům. Srovnávací metodou byly zachyceny rozdíly mezi sledovanými zahradami, a to zejména v přínosu pro obyva-tele. Výsledkem je přehled konkrétní produkce ovoce a zeleniny na sledovaných plo-chách, jejich srovnání a zhodnocení přínosu. Z výsledků SWOT analýzy vyplývá, že u komunitní zahrady převažují silné stránky, a to především díky tomu, že zájem o životní prostředí a biopotraviny neustále stoupá. Analýza limitů ve vztahu k současnému způso-bu života poukázala na fakt, že nejvýznamnějšími limitujícími faktory jsou snadno do-stupné potraviny v supermarketech a finanční / časová náročnost provozu zahrady.The bachelor thesis focuses on the theme of edible gardens in the city. In the theoretical part, a literature review was elaborated on the possibilities of growing crops (food) in the city. In the practical part the field survey method, comparative method and SWOT analysis were used. The field survey was conducted in two different locations and types of urban gardens. In the gardening colony, the amount of food / food produced during one season was monitored. The second survey took place in the community garden and the functions and possibilities that the community garden offers to the residents were assessed. The comparative method captured differences in benefits for residents among the gardens under review. The result is an overview of the specific production of fruit and vegetables in the monitored areas, their comparison and evaluation of the benefit. The results of the SWOT analysis show that the strong points prevail in the community garden, mainly because the interest in the environment and organic food is constantly increasing. The analysis of the limits in relation to the current way of life pointed to the fact that the most important limiting factors are easily available food in supermarkets and the financial / time demands of garden operation.
Keywords:
jedlá města; jedlá zahrada; městské zahradničení; permakultura; udržitelný rozvoj