Název:
Vliv skladování na obsah vybraných nutrientů v křepelčích vejcích
Autoři:
Piskořová, Daniela Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jak se mění obsah vybraných nutrientů (hořčík, měď, vápník, zinek a železo) v křepelčích vejcích v průběhu délky jejich skladování. Prvky byly měřeny v čerstvém stavu a pak po prvním, druhém, třetím, osmém, patnáctém, dvacátém devátém, čtyřicátém třetím a padesátém sedmém dni skladování. Literární rešerše je zaměřena na produkci a význam vajec, jejich tvorbu a chemické složení. Dále se podrobněji zabývá charakteristikou stanovovaných prvků a jejich vztahem k výživě člověka. Praktická část zahrnuje výsledky celkového obsahu prvků v melanži, žloutku a bílku. Analýza vybraných prvků byla provedena pomocí atomové absorpční spektrometrie. Z výsledků je patrné, že doba skladovaní neměla vliv na obsah vybraných prvků v křepelčích vejcích.The aim of this master’s thesis was to determine the total contents of selected nutrients (magnesium, copper, calcium, zinc and iron) in quail eggs during the time of their storage. The contents of elements were measured in fresh eggs and then after first, second, third, eighth, fifteenth, twenty – ninth, forty – third and fifty – seventh day of storage. Theoretical part is focused on the production and importance of eggs, their creation and chemical composition. Additionally, this part deals with the more detailed characteristics of aforementioned elements and with their relationship to human nutrition. The practical part includes the results of measured contents of elements in whole egg, yolk and egg white. The analysis was carried out using atomic absorption spectrometry. The results show that the time of storing has no effect on the contents of selected elements in quail eggs.
Klíčová slova:
atomová absorpční spektrometrie; hořčík; křepelčí vejce; měď; vápník; zinek; železo