Název:
Tepelné podmínky v chovu dojnic
Autoři:
Masařová, Petra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce "Tepelné podmínky v chovu dojnic" bylo zpracování literatury o mikroklimatu, jednotlivých požadavků dojnic na mikroklimatické faktory, působení tepelného stresu na chování a fyziologický stav dojnic a jeho následné možné eliminace. Dále byl také popsán vliv tepelného stresu na mastitidy dojnic. Hlavní zaměření na možnou eliminaci tepelného stresu bylo na evaporační ochlazování, jeho typy, konstrukční řešení s parametry a jeho aktivační teplota. Na závěr se provedl výpočet ekonomické ztráty způsobené vlivem tepelného stresu se sníženou užitkovostí. Mikroklimatické podmínky v chovu dojnic hrají klíčovou roli v zajištění vhodných podmínek pro produkční ukazatele dojnic a jejich welfare. Z hlediska mikroklimatu je posuzován teplotně vlhkostní index, který společně s rychlostí proudění vzduchu rozhoduje o tepelném vnímání stavu prostředí. Všeobecně se tento stav vyjadřuje indexem tepelného stresu (THI).The main subject of the bachelor's thesis "Heat conditions in dairy cows" was to elaborate literature on the topics of micro-climate, individual requirements of cows for microclimate factors, effect of heat stress on breeding and physiological state of cows and its subsequent elimination. The influence of thermal stress on mastitis of cos was also studied. The main focus on the possible elimination of heat stress was on evaporative cooling, different variants, activation temperature, construction and its parameters. Finally, the calculation of the economic loss due to thermal stress with reduced efficiency was made. Microclimate conditions in dairy cows breeding play a key role in providing suitable conditions for dairy cow performance and its welfare. From the point of the microclimate view, the temperature humidity index is considered, which, together with the air velocity, determines the thermal perception of the state of the environment. Generally this state is expressed by the temperature humidity index (THI).
Klíčová slova:
dojnice; evaporace; mikroklima; mikroklimatické faktory; tepelný stres