Název:
Porovnání zkrmování pšenic s různým obsahem flavonoidů a karotenoidů u laboratorních potkanů
Autoři:
Kovářová, Markéta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Byl sledován vliv zkrmování pšenic s různým obsahem flavonoidů a karotenoidů na krevní parametry potkanů. V pokusu byly použity pšenice RU 687-12 s purpurovým perikarpem, EF02-54/9 s modrým aleuronem a pšenice Citrus se žlutým endospermem. Jako kontrolní pšenice byla použita pšenice Novosibirskaja 67. Během pokusu byly na 40 laboratorních potkanech kmene WISTAR sledovány přírůstky hmotnosti a spotřeba krmiva. Na konci pokusu byla potkanům odebrána krev a v krevní plazmě byly stanoveny biochemické parametry. V pokusu dosahovala skupina Citrus průkazně (P<0.05) nejvyšších přírůstků a naopak nejnižší přírůstky měli potkani krmení směsí s modrou pšenicí EF02-54/9. U biochemických parametrů byly zjištěny mezi skupinami průkazné rozdíly (P<0.05). Průkazně vyšší (P<0.05) hodnoty AST, ALT, LD oproti kontrole měla skupina Citrus, zároveň nebyly tyto hodnoty mimo fyziologickou hranici. Potkani ze skupiny Citrus společně se skupinou EF02-54/9 měli průkazně nižší (P<0.05) hodnoty celkové bílkoviny a zároveň vyšší albuminy oproti kontrolní skupině a skupině EF02-54/9. Při krmení pšenicí Citrus a RU 687-12 byl u potkanů zjištěn nízký obsah globulinové frakce, což naznačuje možný negativní dopad na organismus. Skupina krmená pšenicí EF02-54/9, měla statisticky průkazně nižší (P<0.05) cholesterol oproti skupině kontrolní. V ostatních parametrech nevykazovali potkani podle krevních parametrů potencionálně negativní dopady na játra.The effect of feeding wheat with various flavonoids and carotenoids was studied on rat blood parameters. The wheat RU 687-12 with purple pericarp, EF02-54/9 with blue aleuron and citrus wheat with yellow endosperm were used i the experiment. The wheat Novosibirskaya 67 was used as a control. Weight gains and feed consumption were monitored on 40 laboratory rats of the WISTAR strain. At the end of the experiment the rat blood was collected and biochemical parameters were determined in blood plasma. The rats fed with wheat from the Citrus group achieved significantly (P<0.05) highest increments whereas the lowest increments were achieved for rats fed with blue wheat mixture EF02-54/9. The biochemical parameters have shown significant differences between the groups (P <0.05). Significantly higher (P <0.05) values of AST, ALT, LD versus control were at the Citrus group and these values were in the range of the physiological limit. Rats from the Citrus and EF02-54/9 group had significantly lower (P <0.05) total protein values and higher albumin than the control group and the EF02-54/9 group. The Citrus and RU 687-12 rats groups showed a low content of the globulin fraction indicating a possible negative impact to the organism. The EF02-54/9 wheat-fed group had statistically lower (P <0.05) cholesterol content compared with the control group. In addition the blood parameters of rats did not show any potential negative effects to the liver.
Klíčová slova:
anthokyany; barevné pšenice; biochemický profil krve; laboratorní potkani; |karotenoidy|