Název:
Vliv dietární intervence pro redukci hmotnosti účastníků redukčního kurzu STOB
Autoři:
Jenyšová, Monika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V úvodní části literární rešerže mé diplomové práce je vysvětlen metabolismus živin v těle člověka a funkce energetického metabolismu. Další část je věnována hodnocení nutričního stavu člověka, kde jsou popsány metody analýzy složení těla a nutričních ukazatelů, včetně vhodných výživových doporučení. Závěr rešerše se věnuje problema-tice onemocnění obezitou, příčiny jejího vzniku a způsob terapie. V souvislosti s obezi-tou jsou popsány redukční kurzy se zaměřením na organizaci STOB. Praktická část je zaměřena na posouzení změn stravovacích návyků účastnic re-dukčního kurzu společnosti STOB na základě mnou poskytnutého dotazníku. Dále je sledován vývoj složení jednotlivých částí těla a posouzení antropometrických údajů. Hodnoty jsou sledovány před zahájením kurzu a po skončení kurzu po dobu 12 týdnů. Získaná data jsou statisticky vyhodnocena v programu STATISTICA 12 a výsledné hodnoty jsou následně porovnány s hodnotami doporučenými.In the introductory part of the literary research my diploma thesis explains the me-tabolism of nutrients in the body of the chow and the function of energetic metabolism. The next part is devoted to assessment of human nutritional status, where methods of body composition and nutritional indicators are described, including appropriate nutritional recommendations. The conclusion of the research deals with the problems of obesity, its causes and the way of therapy. In connection with obesity, reduction courses focusing on the STOB organization are described. The practical part is focused on the assessment of changes in the eating habits of participants of the STOB Reduction Course on the basis of the questionnaire submitted by me. Furthermore, the development of the composition of individual parts of the body and the assessment of anthropometric data are monitored. Values are monitored before and after the course for 12 weeks. The obtained data are statistically evaluated in STATISTICA 12 programme and the resulting values are then compared with the recommended values.
Klíčová slova:
obezita; redukční kurz; výživa