Original title:
Využití rýže v potravinářství
Authors:
Lustigová, Zuzana Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce „Využití rýže v potravinářství“ je rozdělena do tří částí. V první je popsána morfologická a anatomická stavba, podmínky a způsob pěstování, produkce, spotřeba a dovoz rýže do ČR. V druhé části je pozornost věnována chemickému složení zrna, následnému zpracování, druhům rýže a rýžovým výrobkům. V poslední praktické části byl vytvořen senzorický dotazník a podle něj graficky vyhodnoceno šest druhů rý-že. Nejlépe byla vyhodnocena arborio rýže a nejhůře divoká rýže.The bachelor thesis “The usage of rice in the food industry“ is divided into three parts. The first part describes morphological and anatomical structure, the conditions and the methods of growing, production, consumption and import of rice to the Czech Republic. The second part focuses on the chemical composition of the grain, the subsequent pro-cessing, rice species and the rice products. The sensory questionnaire was created in the last practical part and six rice species were evaluated graphically according to him. The best was the arborio rice and the worst wild rice.
Keywords:
druhy; použití; rýže; senzorické hodnocení; složení