Název:
Vliv aditiv na kvalitu a zdravotní bezpečnost siláží jetelovin
Autoři:
Florianová, Viola Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo porovnat kvalitu bílkovinných siláží vyrobených z píce vojtěšky seté (Medicago sativa L.) – odrůd Holyna a Tereza a jetele lučního (Trifolium pratense L.) – tetraploidní odrůdy Amos a diploidní odrůdy Spurt o nízké sušině 16–20 %. Pokusné porosty byly založeny v roce 2013, píce byla sklízena ve třech následujících letech u vojtěšky a ve dvou následujících letech u jetele lučního. Hmota byla bezprostředně po sklizni silážována v pokusných mikrosilážních nádobách. Porovnány byly varianty kontrolní bez použití silážního přípravku a varianty silážované s přidáním biologického aditiva (SiloSolve 5 mg/kg) a chemického aditiva (Soft-Acid 3,5 ml/kg). Kvalita siláží byla porovnávána v rámci použitého druhu a odrůdy jeteloviny a z hlediska použitého aditiva. Vyhodnocen byl obsah organických živin a stravitelnost zelené hmoty před silážováním. V silážích byl vyhodnocen obsah organických živin, stravitelnost, kvalita výluhů siláží, ztráty a produkce silážních šťáv. Siláže z jetele lučního vykazovaly výrazně lepší kvalitu oproti silážím vojtěšky seté, měly statisticky průkazně (p <0,05) nižší hodnoty pH, obsah amoniaku, obsah kyseliny máselné i úroveň proteolýzy, odrůda Amos měla navíc statisticky průkazně vyšší obsah kyseliny mléčné oproti oběma odrůdám vojtěšky. Zásadní vliv na kvalitu silážních výluhů mělo chemické silážní aditivum. Siláže ošetřené chemickým aditivem vykazovaly statisticky průkazně (p <0,05) nižší pH, obsah amoniaku, kyseliny octové, ethanolu a úroveň proteolýzy ve srovnání s kontrolní variantou a variantou ošetřenou biologickým přípravkem.The aim of this diploma thesis was to compare quality of protein silages made of lucerne (Medicago sativa L.) (there were used two varieties Holyna and Tereza) and red clover (Trifolium pratense L.) (tetraploid variety Amos and diploid variety Spurt) ensiled with low dry matter content 16–20 %. Experimental parcels were founded in 2013. Plots of lucerne were harvested for three following years, plots of red clover were harvested for two following years. Green feed was ensiled into laboratory microsilos directly after harvesting. The silage quality was compared within species and variety and within different silage additives. There were analyzed contents of organic nutrients, digestibility in green material and organic nutrients, digestibility, quality of silage extracts, losses and amount of silage effluents in silages. Silages made of red clover had significantly (p <0,05) lower pH, ammonia content, content of butyric acid and proteolysis level compared to lucerne silages. Amos variety had also significantly higher content of lactic acid compared to both lucerne silages. The effect of chemical silage additive on silage quality was significant. Silages treated with chemical additive had significantly lower (p <0,05) pH, ammonia content, content of acetic acid, ethanol and level of proteolysis compared to untreated variant and variant treated with biological additive.
Klíčová slova:
jetel luční; obsah organických živin; proteolýza; siláž; silážní aditiva; vojtěška setá