Název:
Bylinné nápoje na bázi piva
Autoři:
Doležalová, Vanda Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V teoretické části diplomové práce je stručně popsána historie piva, suroviny sloužící k jeho výrobě a postup výroby. Dále jsou zde uvedeny metody, pomocí kterých lze pivo analyzovat (instrumentální, senzorické) a legislativní požadavky pro bylinná piva a bylinné nápoje na bázi piva. V praktické části jsou podrobně popsány postupy výroby bylinných piv a surovin k jejich výrobě. Byla vyrobena piva, obsahující extrakty z meduňky lékařské (Melissa officinalis L.) a řebříčku obecného (Achillea millefolium agg.). U těchto piv byla stanovena jejich antioxidační kapacita metodami DPPH a FRAP. Také u nich byla provedena senzorická analýza pro zjištění senzorické přijatelnosti vyrobených bylinných piv.In the teoretical part of this thesis is breefly written about history of brewing beer, beer ingredients, brewing proceses and methods by which the beer is analyzed (instrumental and sensoric methods) and also contains legislative requirements for herbal beers and for beverages that are based on beer. In the practical part are mentioned processes of making beer using herbs and other materials. The final product is beer containing extracts of lemon balm (Melissa officinalis L.) and common yarrow (Achillea millefolium agg.). Antioxidant capacity was defined by DPPH and FRAP methods. To monitor sensory acceptance for herbal beers sensory analysis was used.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; bylinná piva; senzorická analýza