Název:
Alternativy k SO2
Autoři:
Měřínská, Iva Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá problematikou oxidu siřičitého a látek navržených k jeho náhradě. Teoretická část vymezuje základní problémové oblasti – využití oxidu siřičitého ve vinařství, formy oxidu siřičitého ve víně, způsoby aplikace, dopady na lidské zdraví a metody ke snížení oxidu siřičitého ve víně. V praktické části je věnována pozornost pokusu, který byl proveden s vyloučením použití oxidu siřičitého během vinifikace. Výsledná vína jsou v práci sledována po analytické a senzorické stránce. Naměřené výsledky jsou v závěru práce přiměřeně zhodnoceny.The bachelor thesis describes the issue of sulfur dioxide and substances proposed for its replacement. The theoretical part defines the basic problem areas - the usage of sulfur dioxide in wine-making, forms of sulfur dioxide in wine, methods of application, impacts on human health and methods to reduce sulfur dioxide in wine. The practical part is focusing on the experiment which was executed excluding the usage of sulfur dioxide during the vinification. The resulting wines are monitored from the analytical and sensory point of view. The measured results are adequately evaluated at the end of the thesis.
Klíčová slova:
alternativy k SO2; glutathion; kyselina askorbová; oxid siřičitý; sur-lie