Název:
Využití odstupňované sklizně u primárně aromatických odrůd révy vinné
Autoři:
Humaj, Jakub Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou kyselin. V Literární časti byly shrnuty informace o jednotlivých kyselinách v hroznech a ve víně. Dále byly rozebrány možnosti snížení nebo zvýšení kyselin ve víně. Dále bylo popsáno, jak se jednotlivé kyseliny mění v průběhu dozrávání hroznů a jako ovlivňují stabilitu a chuť výsledného vína. Nakonec byly rozebrány možné vady, které mohou souviset s nedostatkem nebo nadbytkem kyselin. V praktické části se věnuji popisu pokusu a vyhodnocení jednotlivých výsledků. V pokusu jsem zkoušel více možností, jak využít kyselou rezervu. Jednotlivé varianty byly: přidání kyselé rezervy ve formě moštu před fermentací, nebo scelování kontroly a kyselé rezervy v různých poměrech. Parametry výsledného vína byly změřeny a zpracovány stejně jako senzorické hodnocení. Z výsledků můžu odvodit, že využití před-sběru je způsob, jak zvýšit kyseliny ve víně.This bachelor thesis deals with acids. In the Literary section, individual acids in grapes and wine were summarized. Also, the possibilities of acid reduction or increase were discussed. Furthermore, it has been described how individual acids change during maturation and how they affect the stability and taste of the resulting wine. Finally, I analyzed the possible defects that may be related to acid shortages or excesses. In the Practical part I deal with the description of the experiment and the evaluation of the individual results. In an attempt, I tried several ways to use the acid reserve. Individual variants were: addition of acid reserve in the form of must before fermentation, or mashing of control and acid reserve in different ratios. The parameters of the resulting wine were measured and processed as well as the results of the sensory evaluation. From the results I can say that pre-harvest utilization is a way to increase the acid content of wine.
Klíčová slova:
aromatické odrůdy; kyseliny; kyselá rezervy; úprava kyselin