Název:
Metody získávání a využití olejů ze semen révy vinné
Autoři:
Hrnčiříková, Karolína Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce „Metody získávání a využití olejů ze semen révy vinné“ se zabývá problematikou získávání a následného využití tohoto oleje. Literární část se věnovala nejen podrobným složením bobule révy vinné, ale také matolinou a technologickou separací semen. Dále konstatuje různé technologické postupy výroby oleje, konkrétní obsahové složení oleje ze semen révy vinné a klade důraz na jejich následné využití. Poslední kapitola se zabývá typy jedlých olejů. Praktická část měla za cíl senzorické zhodnocení vybraných jedlých olejů, ale hlavně oleje ze semen révy vinné, pomocí dotazníkového šetření. K porovnání byly vůně, chuť, vzhled a harmonie šesti vzorků jedlých olejů. Byla využita spektrofotometrická úsečka k porovnání intenzity barev použitých olejů. Konečné hodnocení se tvořilo pomocí stobodové tabulky dle OIV.The bachelor thesis "Methods of obtaining and utilizing of grapevine seeds oil" deals with the issue of obtaining and utilizing this oil. The theoretical part deals not only with the detailed composition of the grapevine, but also with the grape marc and the technological separation of the seeds. Furthermore, it states various technological processes of oil production, particular content of grapevine seed oil and emphasizes their subsequent use. The last chapter deals with the types of edible oils. The research was aimed at sensory evaluation of selected edible oils, but mainly grapevine seeds oil, using a questionnaire survey. Participants compared scents, taste, appearance and harmony of six samples of edible oils. A spectrophotometric line was used to compare the colour intensity of the used oils. The OIV 100-point table was used for the final evaluation.
Klíčová slova:
jedlé oleje a tuky; lisování; matolina; olej ze semen révy vinné; proces výroby oleje; semena; využití oleje