Original title:
Využití pícnin ve výživě kura domácího
Authors:
Anderle, Vojtěch Document type: Doctoral theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo definovat nutriční kvalitu vybraných druhů pícnin, zjistit množství přijaté píce a její vliv na parametry užitkovosti a kvalitu jatečně upraveného těla vykrmovaných kuřat. U nosného typu kura bylo cílem vyhodnotit vliv zkrmování vybraných druhů pícnin a odlišných způsobů jejich konzervace na parametry užitkovosti a kvalitu vajec u finálního hybrida nosného typu. K zajištění těchto cílů bylo provedeno šest pokusů. V prvním pokuse byla stanovena metabolizovatelná energie a stravitelnost dusíkatých látek a aminokyselin u masného typu kura. V druhém a třetím pokuse byla kuřatům předkládána posekaná píce s cílem zjistit ovlivnění parametrů výkrmu. Ve čtvrtém pokusu byla vykrmovaná kuřata umístěna přímo na venkovní pastvinu. Pátý a šestý pokus byl u nosného typu kura, kdy bylo sledováno ovlivnění parametrů užitkovosti a kvality vajec zkrmováním různých druhů pícnin s použitím odlišných způsobů jejich konzervace.The aim of the study was to determine nutrient quality of chosen green fodders, to find amount of consumed green fodder and to find the effect of these consumption on chicken performance and carcass quality. In laying hens the aim was to evaluate the effect of feeding green fodders and different ways of their conservation on hens’ performance and egg quality. To fulfill the aims six experiments was carried out. In the first experiment the content of AMEn, apparent ileal digestibility of crude protein and amino acids in clover and rye grass in chicken was estimated. In the second and third experiment the effect of green fodders consumption on chicken performance and carcass quality was observed. In the fourth experiment with chicken free range with pasture was used. In the fifth and sixth the experiments the effect of different green fodders and their conservation on laying hens performance and egg quality were observed.
Keywords:
kuřata; nosnice; pastva; pícniny; užitkovost; živiny