Název:
Udržitelné využívání půdního fondu ČR k podpoře potravinové a environmentální bezpečnosti
Autoři:
Szturc, Jan Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato disertační práce se zabývá problematikou vývoje záboru zemědělských půd a vyhodnocením erozních procesů v oblasti Jihomoravského kraje. V rámci výzkumu byla použita statistická, prostorová rastrová a vektorová data. Veškerá data byla zpracována a vyhodnocena s využitím metod matematické statistiky. Pro zpracování dat, tvorbu mapových výstupů byly využity metody a postupy obsažené v software ArcGIS. Z výsledků vyplývá, že ve všech územích bylo od roku 1824 do současnosti (2016) zabráno poměrně velké množství ploch vzhledem k velikostem řešených území (např. Modřice – 396 ha). Při hodnocení erozní ohroženost bylo zjištěno, že nejhorší situace nastává při výpočtu aktuální eroze (Starovice – 14,19 t/ha/rok). V případě udržení těchto trendu degradace, lze očekávat do budoucnosti rozsáhlý úbytek zemědělských půd, spojený s možnými problémy udržitelného zemědělství a teoreticky i problémy s nedostatkem potravinových zdrojů.This dissertation is dedicated to the issues of agricultural soil sealing and assessing erosion processes in the South Moravian region. The research uses statistical, raster and vector data. All data was processed and assessed using the methods of mathematical statistics. ArcGIS methods and approaches were used to process data, create mapping outputs and compare information on agricultural soil sealing and the threat of erosion. The results suggest that considerably large expanses, given the sizes of the locations under scrutiny, were sealed in all locations between the year 1824 and the present day (2016) (for instance Modřice – 396 ha). Assessing the erosion threat, it was ascertained that the worst situation arises when calculating the present erosion (Starovice – 14.19 t/ha/year). Should these soil degradation tendencies persist, we can anticipate a huge decline in agricultural soil in future associated with potential sustainable agriculture issues and theoretically also problems associated with a lack of food resources.
Klíčová slova:
degradace půdy; eroze; udržitelné zemědělství