Název:
Světové vinné destiláty
Autoři:
Filípek, David Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se v první části zaměřuje na révu vinnou, její historii a aktuální situaci v ČR a ve světě. Dále je v této práci popsán proces výroby vína, jeho následovné destilaci a druhy destilačních zařízení, s jejímž použitím se víno destiluje. V další kapitole se zaměřuje práce na destilát samotný a jeho vývoj v historii. Následně je práce již podrobněji zaměřena na hlavní část a to vysvětlení a popsání vinných destilátů ve vybraných světových oblastech. Větší pozornost je věnována světově nejznámějším destilátům a to francouzskému koňaku a armaňaku. V posledních částech práce jsou zmíněni největší producenti světa vinných destilátů a je popsáno snoubení vinných destilátů ve světové gastronomii. V závěrečné praktické části práce jsou popsány výsledky senzorického hodnocení vybraných světových destilátů.First part of the thesis is focused on grapevine, history of grapevine and actual situation in Czech republic and world. Further is described wine making process, distillation and differend types of distillation equipments using for wine distillation. Next charper describes spirit itself and distillate progression in history. Main part of thesis is deeply focused on description of wine spirits from chosen world areas. More attention is paid to the world´s most famous spirits as cognac and armagnac. In last parts of the thesis are mentioned world´s largest producers and the fusion of wine spirits in world gastronomy. The final practical part describes the results of sensory evaluation of selected world distillates.
Klíčová slova:
brandy; grappa; koňak; vinný destilát