Název:
Využití SPE v analýze steviových glykosidů
Překlad názvu:
SPE in steviol glycosides analysis
Autoři:
Dalecká, Karolína ; Drastík, Martin (vedoucí práce) ; Kubíček, Vladimír (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biofyziky a fyzikální chemie Student: Karolína Dalecká Vedoucí diplomové práce: Ing. Martin Drastík, Ph.D. Název diplomové práce: Využití SPE v analýze steviových glykosidů V první části této práce je zpracováno téma extrakce na pevné fázi, konkrétně průběh extrakční metody, používané sorbenty a jejich formáty a možnosti interakcí s potencionálními analyty. Druhá část práce je zaměřena na popis využití extrakce na pevné fázi na vzorcích s obsahem steviových glykosidů. V poslední části je prezentován přehled používaných sorbentů pevné fáze, nejčastěji používaných formátů pevné fáze, extrakčních rozpouštědel, elučních rozpouštědel pro extrakci steviových glykosidů metodou extrakce na pevné fázi. Vzhledem k tomu, že v posledních letech je stévie na evropském trhu významněji používána a vyskytuje se tak v čím dál tím více potravinách a dalších výrobcích, je četnost stanovení steviových glykosidů a tím použití extrakce na pevné fázi podstatně vyšší. Mezi nejčastěji zpracovávané vzorky patří potraviny se steviovými glykosidy použitými jako sladidla nebo extrakty ze sušených listů stévie. Mezi hlavní sorbenty používané pro extrakci na pevné fázi patří silikagel s oktadecylovými řetězci a sorbent z kopolymeru divinylbenzenu a...Charles University Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biophysics and Physical Chemistry Candidate: Karolína Dalecká Supervisor: Ing. Martin Drastík, Ph.D. Title: SPE in steviol glycosides analysis In the first part of this diploma thesis, the solid phase extraction method is described. The topics like the workflow, usability of sorbents and their formats and interactions with analytes are covered. The second part of this thesis is focused on utilization of solid phase extraction on samples containing steviol glycosides. An overview of solid phase sorbents their forms; solvents used for extraction and elution of steviol glycosides is provided in the discussion section at the very end of this work. Taking into account the fact that stevia has been used more and more on the European market in recent years, and is found in more food and other products, the frequency of determination of steviol glycosides and the use of solid phase extraction is on rise. The most commonly extracted samples include food products with steviol glycosides used as sweeteners or extracts of dried stevia leaves. The main sorbents used for solid phase extraction include silica gel with octadecyl and divinylbenzene-co-vinylpyrrolidine copolymer. This type of extraction is most often connected with high...
Klíčová slova:
HPLC; SPE; steviosid; steviové glykosidy; HPLC; SPE steviol glycosides; stevioside