Original title:
Hyaluronan hydrogels
Translated title:
Hyaluronan hydrogels
Authors:
Vaculíková, Hana ; Pekař, Miloslav (referee) ; Hurčíková, Andrea (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
V této diplomové práci byla optimalizována příprava agarózo-želatinových hydrogelů s přídavkem různých koncentrací nízkomolekulárního a vysokomolekulárního hyaluronanu a poté byly u nich zkoumány viskoelastické vlastnosti reologickými oscilačními testy a ultrazvukovou spektrometrií s vysokým rozlišením. Reologií byly naměřeny hodnoty elastického a viskózního modulu při vybraných amplitudách napětí, oscilačních frekvencí a teplotách. U druhé uvedené metody byly změřeny hodnoty ultrazvukové rychlosti vzorků při teplotním skenu od 85 do 25 °C a od 25 do 85 °C v přístroji HR-US 102, které byly porovnávány s ultrazvukovými rychlostmi naměřenými při teplotě 27,0±0,5 °C modulem pro gely HR-EX-SSC.
In this thesis there was preparation optimized for agarose-gelatin hydrogels with addition of various concentrations of low-molecular and high-molecular hyaluronan and than there were examined viscoelastic properties of them by rheological oscilation tests and high-resolution ultrasonic spektrometry. By rheology were measured values of elastic and viscous modulus for selected amplitude of strain, oscilation frequencies and temperatures. In the second method there were recorded values of ultrasonic velocities of samples at temperature scanning from 85 to 25 °C and from 25 to 85 °C in HR-US 102, which were compared with ultrasonic velocities measured at the temperature 27,0±0,5 °C by gel-modul HR-EX-SSC.
Keywords:
agarose; gelatin; Gels; high-resolution ultrasonic spectrometry; hyaluronan; reology; agaróza; Gely; hyaluronan; reologie; ultrazvuková spektrometrie s vysokým rozlišením; želatina
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/177439