Název:
Význam nemléčných příkrmů na další zdravotní vývoj
Překlad názvu:
The importance of the non-dairy complementary food for child's following health development
Autoři:
Kylarová, Adéla ; Frühauf, Pavel (vedoucí práce) ; El-Lababidi, Nabil (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá problematikou zavádění příkrmů do stravy kojence a jejich vliv na pozdější zdravotní stav. Teoretická část práce se zabývá vztahem mezi výživou v časném věku a pozdější morbiditou a mortalitou. Je zde rozvedena problematika příkrmů, jakožto jednoho z faktorů, které epigeneticky ovlivňují budoucí metabolismus, tzv. nutriční programování. Popisuje vhodný postup při zavádění běžné rodinné stravy do jídelníčku dítěte a jeho fyziologické opodstatnění. Kromě vhodného načasování uvádí i způsob zavádění jednotlivých druhů potravin. Zmiňuje i psychologické aspekty při zavádění příkrmů a dále popisuje situaci v České republice ohledně praxe ve výživě malých dětí. Praktická část se zabývá informovaností českých žen ohledně zavádění příkrmů, jejich informovaností ohledně prvních příkrmů, vhodných potravin pro kojence a zaváděním rodinné stravy v kojeneckém období. Formou dotazníku odpovědělo 164 respondentek. Bylo zjištěno, že informovanost je nedostatečná, většina žen by zvládla zavést první příkrm, ale o dalším postupu toho ví málo. Bylo to patrné spíše u žen těhotných než u matek, ale i u těch byla očekávána větší znalost správného postupu při zavádění komplementární výživy. Klíčová slova: kojenec, příkrm, nutrigenomika, výživa, zdravotní vývojThis thesis deals with the implementation of complementary food into infant's nutrition and its effect on baby's later health. In the theoretical part the relationship between nutrition in the early age and later morbidity and mortality is explored. Complementary food is discussed as a one of the aspects, which epigenetically influences future metabolism by so called nutritional programming. Appropriate procedure of introducing normal family diet is described as well as its physiological reasoning. Besides optimal timing, the ideal way of introducing each food is explored. Psychological aspects of implementing complementary food are looked into as well. Next, the situation in the Czech Republic concerning baby food is examined. In the practical part, the thesis deals with the awareness of Czech women about the introduction of complementary food, their awareness of first complementary food, ideal foods for infants and implementing normal family food to baby's nutrition in infant stage. The questionnaire was answered by 164 women. It was found that awareness is inadequate, most women manage to introduce first complementary food, but know little about further nutritional procedure. This phenomenon was more distinct in pregnant women than in mothers. But even among mothers, greater awareness of...
Klíčová slova:
kojenec; nutrigenomika; příkrm; výživa; zdravotní vývoj; complementary food; health development; infant; nutrigenomics; nutrition