Název:
Jídlo jako estetický objekt?
Překlad názvu:
Food as an Aesthetic Object?
Autoři:
TOMANOVÁ, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce nazvané "Jídlo jako estetický objekt?" je představit teoretické předpoklady estetických koncepcí Jana Mukařovského a následně se je pokusit aplikovat na téma jídla. Dalším krokem pak bude nastínění psychické distance a estetického prožitku, které nám pomohou jídlo jako estetický objekt lépe pochopit. Ve třetí části si představíme několik autorů, kteří se věnují filosofii a estetice jídla, a mohou posloužit jako opora v našem zkoumání, neboť Jan Mukařovský se konkrétně k jídlu nevyjadřuje. Záměrem práce je objasnit, zda může být jídlo pojímáno esteticky.The aim of the bachelor thesis named "Food as an Aesthetic Object?" is to introduce the theoretical assumptions of the aesthetic concepts of Jan Mukařovský and then try to apply it to the theme of food. The next step will be the emphasis on psychical distance and aesthetic experience that will help us better understand food as an aesthetic object. In the third part we present some authors who deal with our topic and we can use them as a support in our research, because Jan Mukařovský doesn't express himself to theme of food. The intention of the thesis is to clarify whether food can be aesthetically conceived.
Klíčová slova:
chuť; estetický objekt; estetický zážitek; Jídlo; aesthetic experience; aesthetic object; Food; taste Citace: TOMANOVÁ, Kateřina. Jídlo jako estetický objekt?. České Budějovice, 2018. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/52041