Název:
Stravovací návyky pacientů bariatrické metabolické chirurgie
Překlad názvu:
Eating Patterns in Patients with Bariatric Metabolic Surgery
Autoři:
Hanušková, Daniela ; Daňková, Martina (vedoucí práce) ; Sadílková, Aneta (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Úvod: Bariatrická chirurgie je velmi účinný způsob léčby vyšších stupňů obezity, který bývá indikován až teprve v případech, kdy konzervativní léčba selhává, nebo tehdy, objeví-li se obezitě přidružené vážné metabolické komplikace. Zvláštní pozornost je věnována práci nutričního terapeuta, který je nedílnou součástí multidisciplinárního týmu v péči o obézní pacienty a jehož edukační činnost a dlouhodobé sledování pacienta nese velký význam. Cíl: Hlavním cílem práce je představit výživové znalosti a běžné stravovací návyky pacientů III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu VFN a 1. LF UK v období 6 a 12 měsíců po zákroku a zhodnotit, nakolik odpovídají výživovým doporučením pro tuto oblast terapie obezity, která jsou předpokladem pokračující úspěšné léčby. Metodika: Průřezový observační výzkum se zaměřuje na nutriční aspekty terapie obezity u 13 pacientů v období 6 měsíců po zákroku (M6: 31 % žen, 69 % mužů; průměrný věk 49 ± 8,56 let, průměrná tělesná hmotnost v době hodnocení jídelníčku 119,3 ± 16,64 kg při BMI 39,7 ± 6,05 kg/m2 ), u 17 pacientů v období 12 měsíců po zákroku (Y1: 71 % žen, 29 % mužů; věk 53 ± 8,01 let; tělesná hmotnost 114,9 ± 31,72 kg při BMI 39,3 ± 6,75 kg/m2 ) a u 30 pacientů, kteří prochází léčbou konzervativní (kontrolní soubor; věk 47 ± 15 let; tělesná hmotnost 133,1...Introduction: Bariatric metabolic surgery is recognized as a very effective treatment for obesity, performed when the preceding conventional treatment failed or when significant obesity-related complications occured. Diploma thesis is focused on a current practice of dietitians providing nutritional care in weight-loss surgery (WLS), as they play an important role in a multidisciplinary medical team by performing a clinical nutritional evaluation, education and long-term nutritional follow-up. Objective: The aim of the thesis is to present eating habits in patients of the 3rd Medical Department of the 1st Faculty of Medicine Charles University and General Faculty Hospital in Prague, in 6 and 12 months after the surgery and to evaluate its accordance to existing nutritional strategies and evidence-base guidelines. Methods: A cross-sectional observational study is focused on nutritional assessment and therapy in management of obesity in 13 patients 6 months post-WLS (M6: 31 % female, 69 % male; mean age 49 ± 8,56 years; mean body weight 119,3 ± 16,64 kg; mean BMI 39,7 ± 6,05 kg/m2 ) and in 17 patients 12 months post-WLS (Y1: 71 % female, 29 % male; age 53 ± 8,01 years; body weight 114,9 ± 31,72 kg; BMI 39,3 ± 6,75 kg/m2 ) together with a control group without surgery (age 47 ± 15 years; body weigh...
Klíčová slova:
bariatrická metabolická chirurgie; nutriční terapie; obezita; stravovací návyky; bariatric metabolic surgery; eating habits; nutritional therapy; obesity