Název:
Analýza fázové výživy dojnic v daném zemědělském podniku
Autoři:
VONA, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá analýzou fázové výživy u stáda holštýnského skotu v konkrétních provozních podmínkách a jejím vztahem k mléčné užitkovosti a zdravotnímu stavu dojnic. Ve sledovaném podniku byly optimalizovány krmné dávky suchostojných krav a dojnic v laktaci porovnáním protokolů o laboratorním rozboru směsných krmných dávek s normou NRC, kterou daný podnik využívá pro sestavování krmných dávek. V diplomové práci byl posuzován vliv krmné dávky na dojivost a obsah mléčných složek a také vliv na výskyt metabolických poruch. Cílem diplomové práce bylo analyzovat fázovou výživu dojnic ve sledovaném podniku ve vztahu k mléčné užitkovosti a zdraví, vyhodnotit kvalitu krmných dávek, některých krmiv a techniku krmení. Bylo zjištěno, že ve sledovaném chovu neodpovídají některé parametry směsných krmných dávek používané normě, což mohlo vést ke sníženým hodnotám produkce a reprodukce a zhoršení zdravotního stavu dojnic. Dále bylo zjištěno, že ve sledovaném chovu dochází k velmi častému výskytu metabolických poruch a výkyvům v mléčné užitkovosti. The thesis deals with the analysis of the phase feeding in herds of Holstein cattle in specific operating conditions and its relation to milk yield and health of dairy cows. In the reference event to be optimized ration drystanding cows and lactating cows in comparison protocols laboratory analysis of mixed rations to standard NRC by the enterprise uses for compiling rations. The thesis was evaluated the effect of ration on milk yield and content of milk components and also affect the incidence of metabolic disorders. The aim of the thesis was to analyze the phase nutrition of dairy cows in the reporting company in relation to milk production and health, to evaluace the quality of feed rations, some feed and feeding technique. It was found that the monitored parameters do not match any breed mixed rations used in the standard, which could lead to reduced levels of production and reproduction and deterioration in health of dairy cows. It was further found that in the observed rearing occur very frequent occurrence of metabolic disturbances and fluctuations in the milk production.
Klíčová slova:
dojnice; krmná dávka; metabolické poruchy; mléčná užitkovost; výživa; dairy cattle; metabolic disorder; milk yield; nutrition; ration Citace: VONA, Barbora. Analýza fázové výživy dojnic v daném zemědělském podniku. České Budějovice, 2017. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/46671