Název:
Staročeská plemena slepic, jejich zachování a využití v ekologickém zemědělství
Překlad názvu:
Old Czech breeds of hens, their conservation and utilization in organic farming.
Autoři:
NAVRÁTIL, Vojtěch Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce pojednává převážně o jediných dvou typicky českých plemenech slepic šumavance, a české slepici. Shromažďuje informace o jejich historii a posuzuje jejich vlastnosti jako je samostatné chování, náročnost na chov, snáška vajec, shánění potravy, otužilost v tvrdších klimatických podmínkách. U těchto plemen je pak zvažována jejich vhodnost pro ekologické zemědělství. Dále je tato práce zaměřena na význam ekologického zemědělství a genetických zdrojů a jejich důležitost pro zachování přírodních zdrojů budoucích generací. Jsou zde také uvedeny příklady a praktické zkušenosti a výsledky chovatelů, chovající česká plemena slepic.This thesis deals mainly with the only two typical Czech breeds of hens - Šumavanka and Bohemian Fowl. It gathers information about their history and assesses their characteristics, such as stand-alone behavior, demands of breeding, laying of eggs, food searching, resistance in rough climatic conditions. For these breeds, suitability for organic farming is considered. Furthermore, this study focuses on the significance of ecological farming and genetic resources, and their importance for conservation of natural resources for future generations. It also includes examples and practical experiences and results of breeding of Czech hens.
Klíčová slova:
ekologické zemědělství; genetické zdroje; česká slepice; česká plemena; šumavanka; Bohemian Fowl; Czech breeds; ecological farming; genetic resources; Šumavanka Citace: NAVRÁTIL, Vojtěch. Staročeská plemena slepic, jejich zachování a využití v ekologickém zemědělství. České Budějovice, 2018. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/50808