Název:
Detekce mikroorganismů v pasterizovaném mléce pomocí hmotnostní spektrometrie
Překlad názvu:
Detection of microorganisms in pasteurized milk by mass spectrometry
Autoři:
SZABOVÁ, Martina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo stanovit celkové počty mikroorganismů a detekovat jednotlivé mikroorganismy pomocí hmotnostní spektrometrie. V období od června do prosince roku 2017 bylo celkem vyšetřeno 35 vzorků pasterizovaného mléka ze dvou mléčných automatů (Hodkovice, Suchdol). Pro porovnání byly vzorky rozděleny na odběr v teplejších (červen září) a chladnějších (říjen - prosinec) obdobích roku. V každém vzorku mléka byl stanoven celkový počet mikroorganismů a byla provedena detekce mikroorganismů pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF. Celkové počty mikroorganismů se ve vyšetřovaném pasterizovaném mléce pohybovaly od 3,27 log KTJ/ml do 7,35 log KTJ/ml. Pomocí hmotnostní spektrometrie se ve vzorcích identifikovalo 210 mikroorganismů patřících do 20 čeledí grampozitivních i gramnegativních bakterií a jednoho zástupce eukaryotních mikroorganismů. Nejčastěji se identifikovatelní zástupci řadili do čeledi Enterobacteriaceae.The aim of the study was to evaluate the total viable count and detects each microorganism by the use of mass spectroscopy. In the period of June to December 2017 35 samples of pasteurized milk from two vending machines (Hodkovice, Suchdol) were tested. For comparison samples were divided to warmer season (June-Septemeber) and colder season (October-December) sampling. The total amount of microorganism was determined in each sample of milk and total viable count was estimated by the use of mass spectroscopy MALDI-TOF. The total viable count in the tested pasteurized milk were from 3,27 log KTJ/ml up to 7,35 log KTJ/ml. The mass spectroscopy detected 210 microorganisms belonging to 20 families of gram-positive and gram-negative bacteria and one species of eukaryot organism. The most often identified species belong the Enterobacteriaceae family.
Klíčová slova:
celkové počty mikroorganismů; kontaminace mléka; MALDI-TOF; pasterizované mléko; MALDI-TOF; milk contamination; pasteurized milk; total viable count Citace: SZABOVÁ, Martina. Detekce mikroorganismů v pasterizovaném mléce pomocí hmotnostní spektrometrie. České Budějovice, 2018. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/50607