Original title:
Vybrané socioekonomické přínosy minipivovarů
Translated title:
Chosen socioeconomic impact of microbrewery.
Authors:
BARTOŠ, Jan Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce se zabývá problematikou socioekonomických přínosů minipivovarů pro občany měst a obcí. V první části jsou definované vybrané socioekonomické faktory, které jsou následně aplikovány a porovnávány jak v jednotlivých minipivovarech, tak i v obcích a městech. Výzkum probíhal ve vybraných minipivovarech, v městech a obcích, které jsou jejich sídlem, stejně tak i v obcích a městech bez přítomnosti pivovaru. Výběr byl volen z důvodu možnosti komparace dat a potvrzení či vyvrácení výzkumných cílů. K vypracování diplomové práce bylo využito několika metod. Jednalo se o důkladný literární přehled dané problematiky s definováním faktorů. Dále nalezení teoretických či statistických dat vybraných v předchozím kroku. Následně probíhal výzkum pomocí dotazníkového šetření, který byl adresován starostům měst a obcí. Byly vybrány celkem 3 obce a města s minipivovary a zároveň 3 obce a města bez minipivovaru. Města byla vybírána dle určitých parametrů, např.: počet obyvatel, náležící kraj, vzdálenost k okresnímu či krajskému městu apod. Současně s dotazníkovým šetřením probíhal i terénní výzkum v jednotlivých minipivovarech, kde místo dotazníkového šetření probíhal osobní rozhovor na dotazníkové otázky. Malá změna metody výzkumu byla z důvodu možnosti zjištění lepších dat a informací.This work is about the socio-economic benefits of the microbrewerist for their towns. In the first part of the work, there are the definitions of several choosen factors. Then these factors are aplicated and compared in the choosen microbreweries and in tows as well. The research went on in microbreweries and in tows with or without brewery. For research were choosen 6 towns, in 3 there is a mircobrewery and in the others there is not. For this work several metods were used. At first it was a thorough literary review of this problematic. In this step socio-economic factors were defined. Then theoretical and statistical data has been searched. Second step was to prepare questionnaires and sent them to 3 towns with microbrewery and to 3 without. Towns were selected according certain parameters, for example: Population, region, distance to the distric town, etc. At the same time research in microbreweries was ongoing. In this case the research has a form of an interview. This metod has brought better data.
Keywords:
average wage; employment; microbrewery; number of employees; town; Minipivovar; město; počet zaměstnanců; průměrná mzda; zaměstnanost Citation: BARTOŠ, Jan. Vybrané socioekonomické přínosy minipivovarů. České Budějovice, 2018. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/50582