Název:
Vliv věku při 1. otelení na užitkovost a dlouhověkost dojnic
Autoři:
HARANTOVÁ, Barbora Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývala vyhodnocením vlivu úrovně odchovu a věku při prvním otelení na užitkovost a dlouhověkost dojnic vybraného stáda skotu u VOD Svatobor. Získaná data byla vytříděna dle příčin vyřazení, věku při prvním otelení, pořadí laktace a celoživotní užitkovosti. Do sledování bylo zařazeno 100 dojnic s tržní produkcí mléka. Z toho bylo 63 kusů českého strakatého plemene a 37 kusů holštýnského plemene. Obě plemena byla ustájena ve stejné stáji a za stejných podmínek výživy a ošetřování. Z výsledků je patrné, že pozdní zapuštění nemá velký vliv na množství produkovaného mléka. Později zapuštěné, a tedy i otelené jalovice, nevykazovaly větší produkci mléka. Výhodou pozdějšího zapuštění byl jen vyšší obsah tuku a bílkovin v mléce. Z hlediska způsobu vyřazení byla obě plemena nejčastěji vyřazena pro onemocnění vemene. Z tohoto důvodu byly krávy vyřazovány v průměru na 1,67 laktace. Příčina vyřazení pro onemocnění vemene může být způsobena špatnou hygienou, nebo špatným postupem při dojení.In this bachelor thesis, it has been dealt with evaluating an influence from level of rearing during the first calving to the performance and longevity of dairy cows from chosen herd near VOD Svatobor. Gathered data has been filtered and ordered due to cause of exclusion, age in first calf, order of lactation and lifelong performance. There were 100 dairy cows to be observed together with their market production of milk. From this set 63 cows were from Czech mottled breed and the rest 37 cows from Holštýn's breed. Cows from both breeds has been housed in same stable and with the same aliment and treatment conditions. From results we can see that belated swallowing has little influence on the amount of produced milk. On the other hand, belated swallowed cows, so even calved cows, did not produce larger amount of milk. The only advantage of belated swallowing has been higher percentage of fat and proteins in milk. The most frequent reason of exclusion in both breeds has been illness of udder. Due to this fact cows were excluded on 1.67 lactation in average. The illness of udder may be caused by insufficient hygiene or incorrect milking procedure.
Klíčová slova:
Chov skotu; dlouhověkost; mléčná užitkovost; věk při 1. otelení; age during the first calving; Breeding of cows; longevity; milk performance Citace: HARANTOVÁ, Barbora. Vliv věku při 1. otelení na užitkovost a dlouhověkost dojnic. České Budějovice, 2018. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/50372