Original title:
Prevence pracovních rizik: III. díl.
Translated title:
Prevention of occupational risks: Part III
Authors:
Malý, Stanislav Document type: Monographs ISBN: 978-80-86973-82-1
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Třetí díl publikace „Vybraná opatření pro prevenci rizik“ je věnován bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců v zemědělství, lesnictví, textilním průmyslu, obchodu a veřejném stravování, v ubytovacích a stravovacích službách, v zařízeních sociálních služeb poskytovaných jako služby pobytové, ve zdravotnictví a v administrativě. Dalšími tématy jsou bezpečnost práce s přenosnými řetězovými pilami a křovinořezy a bezpečnost práce při tváření plastů. Publikace představuje pomůcku především pro zaměstnavatele a pro osoby odborně způsobilé v prevenci rizik, jako i další osoby podílející se na vyhledávání pracovních rizik, monitoringu faktorů ovlivňujících bezpečnost práce a na ochraně zdraví zaměstnanců před jejich působením. Předkládané návody jsou tzv. správnou praxí, která zejména malým a středním podnikům poskytuje efektivní nástroje pro předcházení rizikům vznikajícím v pracovních systémech a zvyšuje uvědomění si významu bezpečných pracovních podmínek a postupů pro zachování pracovních schopností zaměstnanců a zvyšování jejich kvality práce a pracovní spokojenosti. Součástí publikace je přehled zkratek z oblasti BOZP a souvisejících oblastí a výběr nejčastěji používaných zkratek.The third part of the publication "Selected Risk Prevention Measures" is devoted to the health and safety of employees in agriculture, forestry, textile, commerce and catering, accommodation and catering services, social services provided as residential services, health care and administration . Other themes are the safety of work with portable chainsaws and brushcutters and the safety of plastic molding. The publication is primarily a tool for employers and professionals who are skilled in risk prevention, as well as other people involved in job search, monitoring of factors affecting work safety and protecting the health of employees from their work. The guides presented are the so-called good practice that, in particular, provides SMEs with effective tools to prevent risks arising in work systems and increases the awareness of the importance of safe working conditions and procedures for maintaining employees' work capacity and improving their quality of work and job satisfaction. Part of the publication is an overview of ABB abbreviations and related areas and a selection of the most commonly used abbreviations.
Keywords:
agriculture; employees; forestry; health services; occupational safety; occupational safety and health; plastic forming; prevention; production; public services; risk analysis; safe behaviour; safety of work; technical control; textile industry; bezpečnost práce; lesnictví; ochrana zdraví při práci; prevence; prevence rizik; riziková analýza; technická kontrola; výroba; zaměstnanci; zdravotnictví; zemědělství Citation: MALÝ, Stanislav…[et al.]. Prevence pracovních rizik : III. díl. 1. vyd. Praha : VÚBP, 2009. 100 s. ISBN 978-80-86973-82-1.
Rights: This work is protected under the Copyright Act No. 121/2000 Coll.