Název:
Stanovení přírodních antioxidantů v ovocných džusech
Autoři:
Pelcová, Lucie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V závěrečné práci byl sledován obsah vybraných polyfenolů v následujících džusech: jablečný z koncentrátu, jablečný vyrobený přímým lisováním z jablek, pomerančový s dužinou, pomerančový bez dužiny, grepový z koncentrátu, dále džusy z červených hroznů, z granátového jablka a z fialové karotky. K měření byla požita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Polyfenol s celkově nejvyšší hodnotou a zároveň nejvýznamnější polyfenol džusů z citrusového ovoce byl hesperidin. V jablečných džusech byl významný obsah kryptochlorogenové kyseliny a hyperosidu, v jablečném džusu vyrobeného přímým lisováním z jablek bylo také velké množství katechin. Epigallokatechin, epikatechin a gallová kyselina byly látkami s nejvyšší naměřenou hodnotou v džusu z granátového jablka. V džusu z hroznového vína byly nejvíce zastoupeny katechin, epikatechin a epigallokatechin. Kvantitativně nejvýznamnějšími látkami džusu z fialové karotky byly kávová a kryptochlorogenová kyselina.The objective of this thesis was to investigate the content of polyphenols in these juices: apple from concentrate, apple produced by direct compression, orange with pulp, orange without pulp, grapefruit from concentrate, juice from red grapes, pomegranate and purple carrots. The measurement was taken by high performance liquid chromatography and mass spectrometry. The polyphenol with the highest overall value and also the most important of polyphenols in citrus juices was hesperidin. Significant content of cryptochlorogenic acid and hyperoside was in apple juice. Apple juice produced by direct compression also contained a lot of catechin. Epigallocatechin, epicatechin and gallic acid were substances with the highest value measured in the juice of the pomegranate. Catechin, epicatechin and epigallocatechin were most prevalent in the grape juice. Quantitatively the most important compounds of juice from purple carrots were caffeic and cryptochlorogenic acid.
Klíčová slova:
džusy; flavonoidy; HPLC; katechiny; MS; polyfenoly; resveratrol