Název:
Potraviny pro zvláštní výživu-potraviny pro osoby s nesnášenlivostí lepku
Autoři:
Klusová, Petra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši na téma Potraviny pro zvláštní výživu, potraviny pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Zaměřila jsem se na označování bezlepkových potravin a jejich nutriční hodnoty v porovnání s potravinami obsahující lepek. Mezi bezlepkové potraviny řadíme ty, které neobsahují více než 10mg gliadinu na 100g sušiny. Složení a označování bezlepkových potravin upravuje Nařízení komise (ES) 41/2009. Dále jsem se zaměřila na vznik, průběh, příznaky a léčbu celiakie, což je onemocnění způsobené tvorbou protilátek proti enterocytům sliznice tenkého střeva. Toto onemocnění je vyvoláno toxickým působením částí lepku, alfa gliadinu.The aim of this bachelor thesis is to provide an overview of the topic Food for special nutrition, food for people with gluten intolerance. In the thesis, I focus on the labeling of gluten-free food and its nutritional value in comparison with food containing gluten. Among the gluten-free food we count those which contain more than 10 mg of gliadin per 100 g dry weight. The composition and labeling of gluten-free food is regulated by Commission Regulation (EC) 41/2009. Further, I focus on the origin of celiac disease, its development, symptoms and treatment. Celiac disease is caused by toxic effect of gluten particles, alpha gliadin. The body forms antibodies that affect enterocytes that are present in the lining of the small intestine.
Klíčová slova:
alergie; bezlepková dieta; celiakie; lepek