Original title:
Elektronická evidence tržeb - potenciální přínosy
Translated title:
Electronic Registration of Sales - potential benefits
Authors:
Slavíček, Michal ; Zídková, Hana (advisor) ; Čejková, Eliška (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zaměřuje na velice aktuální téma. Hlavním cílem je vypočítat očekávanou meziroční změnu vybrané DPH po zavedení EET (porovnat roky 2017 a 2016) v odvětví stravovacích služeb. Dílčím cílem práce je komparace zjištěného výsledku s odhadem Ministerstva financí ČR. První část práce se zabývá popisem evidence tržeb. Druhá část se zaměřuje na problematiku daňových úniků v odvětví stravování a pohostinství. Závěrečná část se nejprve zabývá popisem metody výpočtu a zdrojů dat, následně je proveden výpočet meziroční změny vybrané DPH. Výsledkem práce je komparace odhadnuté meziroční změny s odhadem Ministerstva financí ČR a identifikace možných důvodů odchylky.The bachelor thesis is focused on a very topical subject. The main goal is to calculate an expected year-on-year change of VAT after the ERS was implemented (compare the years 2017 and 2016) in a sector of catering industry. The next goal is to compare the calculated result with estimation of Ministry of Finance. The first part of thesis is focused on a description of ERS. The second part deals with problems of tax evasion in catering industry. The final part is at first focused on the description of methods and data source, then the calculation of year-on-year change of VAT is made. The result of bachelor thesis is the comparison of estimated year-on-year change of VAT with estimation of Ministry of Finance and finally identify the reasons of deviation.
Keywords:
catering industry; Electronic Registration of Sales; ERS; tax evasion; value added tax; VAT; daň z přidané hodnoty; daňový únik; DPH; EET; elektronická evidence tržeb; stravovací služby
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/70978