Název:
Nutriční znalosti pacientů po bariatrické operaci
Překlad názvu:
Nutritional knowledge of patients after bariatric surgery
Autoři:
Uhrová, Kateřina ; Mottlová, Alena (vedoucí práce) ; Orbanová, Pavla (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bariatrická chirurgie je v současnosti považována za nejúčinnější metodu léčby vážnějších forem obezity a jejích komplikací. Jelikož jsou bariatrické operace úzce spojené s problematikou výživy, je nutné klást důraz na dobré nutriční znalosti pacientů, kteří daný zákrok podstoupili. Cílem této diplomové práce bylo zjistit míru nutričních znalostí pacientů, kteří jsou nejméně jeden rok po bariatrické operaci, případně reoperaci. Data byla od pacientů získávána prostřednictvím anonymního dotazníku. Z výsledků vyplynulo, že pacienti mají potíže především se znalostmi, které se týkají doporučeného množství přijímaných bílkovin. Překvapivé bylo zjištění, že muži mají statisticky významně horší výsledky než ženy a že naprostá většina pacientů neví, co je dumping syndrom. Částečně se potvrdil předpoklad, že pacienti do 2,5 let od operace mají lepší nutriční znalosti než pacienti, kteří jsou delší dobu po zákroku. Problémy se naopak nevyskytovaly v oblastech, jako jsou vhodné technologické úpravy potravin, jednotlivé fáze pooperační diety a nedoporučované potraviny. Obecné zásady správného stravování po bariatrické operaci zná na vysoké úrovni přibližně polovina pacientů. Vzhledem k prokázané důležitosti role výživy u bariatrických pacientů je nutné klást důraz na jejich edukaci i následné kontroly.The bariatric surgery is regarded as the most effective treatment method of dangerous forms of obesity. Since the bariatric surgery is closely related to nutrition, it is thus necessary to emphasize the importance of good nutritional knowledge of patients that have undergone this type of surgery. The aim of this thesis was to examine the nutritional knowledge of patients that are at least one year after the surgery, or reoperation. To get relevant data, patients were examined using an anonymous questionnaire. The survey indicates that the patients have insufficient knowledge regarding the recommended protein intake. Furthermore, the examination exhibited, surprisingly, that men have statistically worse knowledge than women do as well as that the majority of patients does not know what the dumping syndrome is. The survey confirmed that the patients operated more than two and a half years ago have worse nutritional knowledge than the ones operated within such a period of time. Moreover, the examination did not identify problems regarding the correct food preparation, post- operational diet, and inappropriate eatables. In addition, it was discovered that about fifty percent of all the examined patients have sufficient knowledge of the post-bariatric surgery eating habits. Since the importance of...
Klíčová slova:
bariatrická chirurgie; edukace; nutriční deficity; nutriční znalosti; obezita; výživa; bariatric surgery; education; nutrient deficiencies; nutrition; nutritional knowledge; obesity