Název:
Potrava vydry říční (Lutra lutra) v závisloti na vysazení potoční formy pstruha obecného (Salmo trutta m. fario) a lipana podhorního (Thymallus thymallus)
Překlad názvu:
Diet of Eurasian otter (Lutra lutra) in relation to the stocking of brown trout (Salmo trutta m. fario) and grayling (Thymallus thymallus)
Autoři:
Lyach, Roman ; Čech, Martin (vedoucí práce) ; Poledník, Lukáš (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této studie bylo vyčíslit predační tlak ze strany vydry na vysazované pstruhy a lipany. Práce zkoumala složení potravy vydry říční (Lutra lutra) na potoce Chotýšanka (střední Čechy) za zimní období (90 dní). Jako metodu jsme zvolili sběr trusu vydry na stanovené lokalitě a jeho následnou analýzu. Vysazování ryb probíhalo převážně ve druhé polovině roku 2005. V tomto roce proběhlo vysazení 5000 ks potoční formy pstruha obecného (Salmo trutta m. fario) o velikosti cca 10 cm, 480 ks pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) o velikost cca 30 cm a 600 ks lipana podhorního (Thymallus thymallus) o velikosti cca 10 cm. Sběr trusových hrudek proběhl v zimě 2005/2006. V potravě vydry říční bylo identifikováno celkem 1531 ryb. Ryby tvořily hlavní složku potravy vydry na této lokalitě (téměř 85 %). Většina ulovených ryb dosahovala velikosti do 13 cm a hmotnosti do 20 g. Největší podíl potravy tvořily rybářsky nevýznamné druhy ryb, především hrouzek obecný (Gobio gobio). Další významné druhy ryb v potravě byly jelec tloušť (Squalius cephalus), kapr obecný (Cyprinus carpio), okoun říční (Perca fluviatilis), pstruh obecný a pstruh duhový. Většina ulovených ryb dosahovala velikosti do 13 cm a hmotnosti do 20 g. Pstruzi obecní tvořili 1,80 % hmotnosti zkonzumované kořisti, pstruzi duhoví pak 10,90 % hmotnosti....This study aimed to evaluate otter predation on stocked trout and grayling. The diet composition of piscivorous Eurasian otters (Lutra lutra) was studied on the stream Chotýšanka in central Bohemia using spraint (otter faeces) analysis during one winter period (90 days). Stocking took place mostly in the second half of 2005. Around 5000 hatchery-reared brown trouts (Salmo trutta m. fario) of size about 10 cm, 600 graylings (Thymallus thymallus) of the same size and 480 rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) of size about 30 cm were stocked into the stream. Spraints were collected in December 2005 and January 2006. We found and identified 1531 fish in the spraints. The primary food source of otters was fish (almost 85 % of biomass). The main fish prey was small - sized, below 20 g in weight and 13 cm in length. The bulk of otter's diet consisted of less - valued species, especially the gudgeon (Gobio gobio). Other frequently consumed fish species were the European chub (Squalius cephalus), the common carp (Cyprinus carpio), the European perch (Perca fluviatilis), the brown trout and the rainbow trout. Consumption of stocked brown trout was 1,80 %, while cosumption of stocked rainbow trout was 10,90 % of biomass. Otters in this area consumed about 723 - 1446 brown trouts and 72 - 144 rainbow trouts...
Klíčová slova:
denní spotřeba potravy; diagnostické kosti; hrouzek obecný; jelec tloušť; Lutra lutra; pstruh duhový; pstruh obecný; vydra říční; zbytky ryb; ztráty na rybách; brown trout; daily food intake; diagnostic bones; Eurasian otter; European chub; fish losses; fish remains; gudgeon; Lutra lutra; rainbow trout