Název:
Vliv dezinfekčních prostředků na obsah kyseliny mléčné při výrobě rafinovaného cukru
Překlad názvu:
Influence of disinfectants on the content of lactic acid in the production of refined sugar
Autoři:
Novotná, Hedvika ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Horák, Radek (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Diplomová práce porovnává účinnost dezinfekčních prostředků na obsah kyseliny mléčné. Dezinfekčními prostředky, které byly použity k experimentální části jsou formalin a BetaStab®. Také byl pozorován a porovnáván obsah glukózy a kyseliny mléčné při zpracování konvenční řepy a biořepy. Na základě analýzy naměřených dat bylo zjištěno, že nejvyšší dezinfekční účinek na obsah kyseliny mléčné měl formalin, průměrná hodnota kyseliny dosahovala 275 mg/l. Při použití dezinfekce BetaStab® byly hodnoty kyseliny v průměru 350 mg/l. Při zpracování konvenční řepy bez použití dezinfekce činilo toto průměrné množství 371 mg/l a u zpracování biořepy, která byla také neošetřená, dosáhl obsah kyseliny hodnoty 467 mg/l. Obsah glukózy u difuzní šťávy dezinfikované formalinem dosáhl průměrné hodnoty 573 mg/l. Při aplikaci dezinfekce BetaStab® činil obsah glukózy v průměru 348 mg/l a podobná hodnota byla naměřená u zpracování biořepy – 328 mg/l. Nejvyšším obsahem glukózy disponovala neošetřená konvenční řepa, kde bylo dosaženo průměrné hodnoty 690 mg/l.
The diploma thesis compares the effectiveness of disinfectants on the content of the lactic acid. The disinfectants used for the experimental part are formalin and BetaStab®. The content of glucose and lactic acid was observed and compared after processing conventional beet and bio-beet. Based on the analysis of the measured data, it was found that the highest disinfecting effect on the lactic acid content had formalin, the avearge lactic acid value was 275 mg/l. In experiment with BetaStab® disinfection the average value of the lactic acid was 350 mg/l. When the beet was processed without the use of disinfection, this average lactic acid was 371 mg/l and in the untreated treatment of the bio-beet, the lactic acid content was 467 mg/l. The glucose content of formalin disinfection diffusion juice reached an average of 573 mg/l. When BetaStab® disinfection was applied, the average glucose content was 348 mg/l and a similar value was measured for the bio-beet treatment (328 mg/l). The highest glucose content had untreated conventional beet, where an average value of 690 mg/l was reached.
Klíčová slova:
BetaStab; dezinfekce; formalin; glukóza; kontaminace; Kyselina mléčná; BetaStab; contamination; disinfection; formalin; glucose; Lactic acid
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/65080