Název:
Vliv podmínek pěstování na obsah polyfenolických látek ve slupkách brambor u odrůd různě citlivých ke strupovitosti
Překlad názvu:
The effects of cultivation conditions on polyphenol compounds levels in potato tubers periderm in varieties differing in their susceptibility to common scab
Autoři:
Krištůfek, Václav ; Diviš, J. ; Dostálková, I. Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Biologicky aktivní fenolické látky v zemědělských plodinách, Praha (CZ), 2001-11-07
Rok:
2001
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Obsahy polyfenolických látek ve slupkách hlíz brambor byly ovlivněny odrůdou, lokalitou, ročníkem, dobou odběru hlíz a nebyly ovlivněny dobou zralosti odrůd brambor. Odrůdy se lišily obsahem polyfenolických látek ve slupce. Obsah těchto látek ve slupkách patnácti testovaných odrůd, různě citlivých ke strupovitosti, byl nejvyšší u odrůd méně náchylných. Regresní analýza prokázala, že se zvyšujícím se obsahem polyfenolických látek ve slupkách se snižuje stupeň napadení (P=0,006). Schopnost odrůd akumulovat buď více, nebo méně polyfenolických látek se projevila shodně na obou plochách i v nádobovém pokusu. Obsah polyfenolických látek ve slupce hlíz brambor ve vztahu k k výskytu strupovitosti je nutné studovat v období iniciace infekce, tj. v našich podmínkách 60-65 dnů od výsadby. V průběhu vegetace dochází k poklesu obsahu těchto látek ve slupce hlíz a rozdíly mezi odrůdami se snižují.Field and glasshouse trials were performed in 2000 and 2001 to estimate total polyphenol contents in 15 potato cultivars from two sites that differed in the level of scab incidence. Polyphenol content was determined spectrophotometrically by Folin-Ciocalteau reagent at a wavelength 765 nm in tuber peelings of cultivars less and more susceptible to common scab. The polyphenol content of tuber peeling was influenced by cultivar, site, year and age of tuber periderm and was not influenced by maturity. The highest polyphenol content was observed in potato cultivars less susceptible to the scab. Regression analysis showed that negative relation occurs between polyphenol content and potato scab incidence (P=0,006). The polyphenol content significantly decreased during vegetative period.
Klíčová slova:
polyphenol compounds; potato scab; Streptomyces scabies Číslo projektu: IBS6066001 (CEP), CEZ:AV0Z6066911 (CEP) Poskytovatel projektu: GA AV ČR Zdrojový dokument: Sborník z mezinárodní vědecké konference Biologicky aktivní fenolické látky v zemědělských plodinách
Instituce: Ústav půdní biologie AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0101928