Název:
Potravinová alergie u pacientů s atopickým ekzémem starších 14 let - klinický význam vybraných imunologických parametrů
Překlad názvu:
Food allergy in patients elder than 14 years with atopic dermatitis - clinical significance of certain immunological parameters
Autoři:
Čelakovská, Jarmila ; Ettler, Karel (vedoucí práce) ; Bystroň, Jaromír (oponent) ; Dastychová, Eliška (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] SOUHRN Potravinová alergie je nyní považována za světově rozšířený problém a, jako jiné projevy atopie, její výskyt stále vzrůstá. Všeobecně se uznává význam potravinové alergie u dětí s atopickým ekzémem, zvláště u dětí do tří let věku. Zatím neexistuje rozsáhlá studie zaměřená na potravinovou alergii u dospělých jedinců s atopickým ekzémem. Přibývá však dokladů, že i u dospívajících a dospělých jedinců s atopickým ekzémem může hrát potravinová alergie významnou úlohu. Závažná je zejména alergie na potraviny zkříženě reagující s pyly, která může průběh atopického ekzému zhoršovat. Význam potravinové alergie na běžné potravinové alergeny (kravské mléko, pšeničná mouka, sója, vejce) u dospělých pacientů s atopickým ekzémem je zřejmě podceněn. Cílem naší práce bylo vyhodnotit výskyt potravinové alergie na kravské mléko a pšeničnou mouku, vyhodnotit význam atopických epikutánních testů, eliminační diety a dalších vyšetřovacích postupů v diagnostice potravinové alergie u pacientů s atopickým ekzémem starších 14 let v porovnání s dvojitě slepým, placebem kontrolovaným expozičním testem, který je považován za zlatý standard v diagnostice potravinové alergie. Podařilo se nám v našem souboru 149 pacientů zachytit alergii na pšeničnou mouku a kravské mléko u pěti pacientů, což jsou 3,4 % z celkového počtu pacientů...Food allergy is now recognized as a worldwide medical problem, as food allergy prevalence is gradually increasing. The importance of food allergy in children with atopic eczema, especially during first three years of life, was confirmed by extensive studies. Up to now, studies dealing with food allergy in adult patients suffering from atopic eczema, are rare. It was shown that severe eczema could be worsened by pollen related foods in studies with limited number of patients. However, the significance of food allergy to common food allergens (cow milk, wheat, soy, egg) in adult patients with atopic eczema is very likely underestimated. The aim of our study was to follow the occurence of food allergy to cow milk and wheat flour, respectively, and to evaluate the clinical value of atopy patch test, elimination diet, and other diagnostic methods in the diagnostic work - up of food allergy in patients with atopic eczema over 14 years of age compared to double - blind, placebo controlled food challenge, which is considered as a gold standard in diagnostic work - up of food allergy. Food allergy to cow milk and wheat flour was confirmed in five patients (3,4 %) from 149 patients enrolled to this study (in one patient simultaneously to cow milk and wheat, in four patients to wheat) by double - blind,...