Název:
České vegetariánství v kulturních kontextech
Překlad názvu:
The Czech vegetarianism within the cultural contexts
Autoři:
Hanková, Marie ; Krupková, Jaroslava (oponent) ; Štěpánová, Irena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce je vytvořit určitý přehled o vývoji českého vegetariánství v návaznosti na jeho vývoj ve světě v různých kulturních kontextech. Vegetariánství je tématem zasahujícím do mnoha oborů a tomu odpovídá použitá literatura a prameny. V první části je zařazen úvod do problematiky vegetariánství. Následuje vývoj ve světě ve spojení s různými náboženskými a duchovními směry (hinduismus, buddhismus, pythagorejci, stoikové, křesťanství, islám, judaismus ad.) či konkrétními osobnostmi. Je stručně zachycen také postoj ke konzumaci masa v jednotlivých kulturně-historických obdobích až k prvním snahám o propagaci vegetariánství. Další část zachycuje vývoj českého vegetariánství od poloviny 19. stol. - osobnosti, literatura, spolky, aktivity atd. Rozbor dobové literatury je konfrontován se současnou odbornou literaturou a také srovnáván s postoji dnešních propagátorů a zastánců vegetariánství. V poslední části práce byl použit dotazníkový výzkum k upřesnění motivace, která vede k přijetí daného stylu stravování, ke zjištění určitých obtíží, které mohou nastat, ke zjištění názorů samotných vegetariánů a veganů, jejich angažovanosti v dané problematice a popřípadě napojení na jiné menšiny či myšlenkové proudy.The purpose of this dissertation is to create a certain overview of the Czech vegetarianism development further to its development in the world within different cultural contexts. The vegetarianism is a subject extending into many scientific areas to which the used literature and materials refer. The first part contains an introduction to the questions of vegetarianism. What follows is the development in the world related to different religious and spiritual movements (Hinduism, Buddhism, Pythagoreans, Stoics, Christianity, Islam, Judaism etc.) or to some particular individuals. Also, the attitude to the consumption of meat in the historico-cultural periods up to the first attempts to promote vegetarianism is briefly described. The following part describes the development of the Czech vegetarianism since the second half of the 19th century - the personalities, the literature, the associations, the activities etc. The period literature analysis is confronted with the contemporary specialized literature and is also compared with the attitudes of the present-day propagators and supporters of the vegetarianism. The last part of this work comprises of a questionnaire survey, which was used for specifying the initial motivation in becoming a vegetarian or vegan, for determining potential problems, for learning...