Název:
Vliv teploty při krátkodobém uchování jiker jesetera malého, Acipenser ruthenus, in vitro
Autoři:
LET, Marek Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] The effects of temperature (7°C, 11°C, 15°C, and 19°C) and egg storage time (Control = time 0 h, 2.5 h, 5.0 h, 7.5 h and 10.0 h) on the fertilization and hatching success of sterlet, Acipenser ruthenus, eggs were studied. Ovulation and spermiation were stimulated by using CPE in two dosages for females (first dose 0.5 mg.kg-1 b.w. and second dose 4.0 mg.kg-1 b.w.) and one dosage for males (4.0 mg.kg-1 b.w.), respectivelly. The ovulated eggs were collected from three females (age 68 years) through a small surgery, than mixed together. The good quality semen was selected from three males (age 68 years) and was stored in polystyrene ice box during the experiment. The eggs were placed separately into four incubators, where were stored in above-mentioned temperature conditions. Four grams of eggs from each temperature treatment groups were inseminated with 200 ?l of the semen in dechlorinated water at 15°C. Then, eggs were placed into experimental cage incubation system with separate chambers at 15°C and a small sample of fertilized eggs was allocated in triplicate to plastic petri dishes for evaluation of fertilization rate during neuralization phase. Approximately, 56 days post-fertilization, the total number of succesfully hatched larvae was acurately calculated for the final evaluation of storage success. All data were analyzed using STATISTICA v 12 software. Hatching success was analyzed using a factorial ANOVA model containing the egg storage time and storage temperatures. Eggs retained their hatchability when stored at 7°C and 11°C for up to 10 hours. Egg viability was noticeably reduced at 7.5-h storage at 19°C compared to cooler temperatures, moreover the viability decreased significantly after 10 hours at 19°C. In contrast with the one previous study about shor-term storage of sterlet eggs, this experiment probably dealt with better quality eggs which can be a reason why they retained their hatchability for significantly longer time period.Studovali jsme vliv teploty (7 °C, 11 °C, 15 °C, and 19 °C) a doby uchování jiker (Kontrola = čas 0 hod, 2,5 hod, 5,0 hod, 7,5 hod and 10,0 hod) na úspěšnost oplození a líhnutí u jiker jesetera malého, Acipenser ruthenus. Ovulaci jsme u jikernaček stimulovali kapří hypofýzou dvěma dávkámi (první dávka 0,5 mg.kg-1 a druhá dávka 4,0 mg.kg-1) a spermiaci u mlíčáků jednou dávkou (4,0 mg.kg-1). Ovulované jikry jsme vytřeli z trojice jikernaček (věk 68 let) za pomoci mikrochirurgického řezu a následně smíchali. K oplozování jsme vybrali sperma s nejlepší kvalitou od 3 mlíčáků (věk 68 let), jež jsme po celou dobu experimentu uchovávávali v polystyrenovém boxu s šupinkovým ledem. Jikry jsme umístili odděleně do 4 inkubátorů při výše zmíněných teplotních podmínkách. Čtyři gramy jiker z každé teplotní skupiny jsme osemenili 200 ?l spermatu a aktivovali v dechlorované vodě o teplotě 15 °C. Jikry jsme dále inkubovali v experimentálním inkubačním systému s oddělenými komorami při 15 °C a malý vzorek oplodněných jiker z každé skupiny byl umístěn do tří Petriho misek pro hodnodnocení oplozenosti během neurulace. Přibližně 56 dní po oplození jsme přesně spočítali celkový počet úspěšně vykulených larev a z toho vypočetli i úspěch uchování. Úspěšnost líhnivosti jsme analyzovali použitím faktoriálního ANOVA modelu, obsahujícího čas uchování jiker a teploty při uchovávání. Jikry si udržely svoji schopnost líhnivosti uchováním při 7 °C a 11 °C po dobu 10 hodin. Životaschopnost jiker se výrazně snížila 7,5 hodinovým uchováním při 19 °C ve srovnání s nižšími teplotami, a navíc se životaschopnost signifikantně snížila i po 10 hodinách při 19 °C. Na rozdíl od jediné předchozí studie, která se zabývá krátkodobým uchováním jiker jesetera malého, tento experiment pravděpodobně disponoval jikrami lepší kvality, což může být důvod, proč si jikry udržely svoji schopnost líhnivosti po významně delší časový úsek.
Klíčová slova:
Biologická kvalita jiker; coelomová tekutina; degenerace; osmolalita; schopnost líhnivosti; schopnost oplození Citace: LET, Marek. Vliv teploty při krátkodobém uchování jiker jesetera malého, Acipenser ruthenus, in vitro. České Budějovice, 2016. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta rybářství a ochrany vod
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/47862