Název:
Vyhodnocení kvality jatečně upraveného těla a masa býků českého strakatého plemene skotu s genotypem TT a CT pro leptin
Autoři:
Večerek, Lukáš Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce byla zaměřená na zhodnocení kvality jatečně upraveného těla a masa býků českého strakatého plemene skotu s genotypem TT a CT pro leptin. Experiment byl proveden u 121 jatečně upravených těl. Vyhodnocován byl vliv porážkového věku býků, porážkové hmotnosti, netto přírůstku a klasifikace v SEUROP systému. V rámci morfometrických analýz byly prokazatelně (p < 0,01) nejvyšší rozměry téměř u všech vyhodnocovaných částí (délka kýty, plnost kýty, obvod kýty, spirální obvod kýty, délka přední čtvrtě, a poloobvod hrudníku) zjištěny u býků nejvyšší věkové a hmotnostní kategorie (701 -- 822 dnů věku, resp. 701 -- 890 kg živé hmotnosti). Byl zjištěn pozitivní vztah mezi třídou zmasilosti, hodnocené dle metodiky SEUROP, a hmotností JUT, kdy se při zhoršující se třídě zmasilosti "U" > "R" > "O", snižovala hmotnost jatečných těl (428 > 341 > 294 kg). Nejnižší obsah masa (72,54 +- 2,53 %) spolu s nejvyšším obsahem oddělitelného loje (10,22 +- 3,24 %) byl prokázán na jateč-ných trupech býků nejvyšší hmotnostní kategorie, což není příznivé zejména pro zpra-covatele masa. Prokazatelně (p < 0,01) bylo nejvyšší procento sušiny masa (26,08 %) zjištěno u býků nejintenzivněji rostoucích, přičemž tato kategorie býků rovněž dosaho-vala nejvyšších hodnot v parametru energetické hodnoty masa (5797,13 kJ.kg-1). Tech-nologické parametry nebyly, až na několik výjimek, prokazatelně ovlivněny úrovněmi vyhodnocovaných faktorů. Statisticky průkazné (p < 0,01) diference byly patrné ve ve-likosti plochy musculus longissimus et thoracis (MLT), kdy nejvyšší plocha MLT (104,24 +- 11,03 cm2) byla zjištěna u býků porážených v nejvyšším věku (701 -- 822 dnů), přičemž síla svalových vláken byla u všech tří věkových kategorií srovnatelná.The Master's thesis was focused on the estimation of the quality of carcasses and meat of bulls from the Czech fleckvieh cattle with the genotype TT and CT for leptin. The experiment was carried out on 121 slaughter modified bodies. The effect of slaughter age of bulls, the slaughter weight, the "nett" increment and the classifica-tion in the SEUROP system was analyzed. Within the frame of morphometric analysis were provably (p < 0,01) the highest proportions almost in all of the analyzed parts (leg length, leg plenitude, leg circumfer-ence, leg spiral circumference, forequarter length and thorax semi circuit) ascertained by the bulls of the highest age and weight categories (aged 701 -- 822 days or life weight 701 -- 890 kg). A positive correlation was discovered between the class of conformation assessed by the SEUROP methodology and JUT weight when by the deteriorating class of conformation "U" > "R" > "O" was the weight of carcasses (428 > 341 > 294 kg) declining. The lowest content of meat (72,54 +- 2,53 %) with the highest content of separable tallow (10,22 +- 3,24 %) was proved on slaughter bodies of bulls of the highest weight category which is not good especially for the meat processor. The greatest per-cent of dry meat (26,08 %) was provably (p < 0,01) found by the bulls that are most intensively growing, whereas this category of bulls also reaches the highest qualities in the parameter of meat energy value (5797,13 kJ.kg-1). The technologic parameters were provably not influenced by the levels of evaluated factors although some exceptions appeared. The statistically evidential (p < 0,01) differences were noticeable in the size of the area musculus longissimus et thoracis (MLT) when the greatest area MLT (104,24 +- 11,03 cm2) was stated by the bulls slaughtered in the highest age (701 -- 822 days), whereas the strength of muscular fibers was by all three age categories comparable.
Klíčová slova:
býk; jatečně upravené tělo; maso; SEUROP; český strakatý skot