Název:
Průnik obsahu mykotoxinů ze zrna obilovin do hotového výrobku a dopad na zdraví člověka
Autoři:
Machálková, Monika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou mykotoxinů, které jsou významnými patogeny mnoha zemědělských plodin a mohou představovat vysoké zdravotní riziko pro člověka i hospodářská zvířata. Obsahuje přehled nejdůležitějších mykotoxinů, jejich producentů a mykotoxikóz. Práce je zaměřena především na výskyt mykotoxinů v obilovinách a vlivu zpracování na jejich obsah. Experimentální část se zaměřuje na sledování průniku obsahu deoxynivalenolu a zearalenonu v pšenici ozimé ze zrna až do pečiva. Vyšetřeno bylo celkem 10 vzorků ošetřené a 10 vzorků neošetřené varianty pšenice ozimé. V rámci každého vzorku bylo na obsah DON a ZEA vyšetřeno zrno, mouka a pečivo. Všechny testované vzorky byly pozitivní na obsah DON i ZEA. Legislativní limit nepřekročil žádný ze zkoumaných vzorků a k limitům se ani nepřiblížili.This thesis deals with the issue of mycotoxins, which are important pathogens of many agricultural crops and may pose a high health risk to humans and livestock. It contains an overview of the most important mycotoxins their producers and mycotoxicoses. The main focus of this thesis is the occurrence of mycotoxins in cereals and the effect of processing it on their content. The experimental part focuses on monitoring the content and the penetration of deoxynivalenol and zearalenone in winter wheat from grain to bread. We examined a total of 10 samples of treated and 10 samples of untreated variants of winter wheat. For each sample grain, flour and bread were examined for DON and ZEA content and all tested samples were positive for DON and ZEA. None of the examined samples exceeded or even approached the legislative limits.
Klíčová slova:
deoxynivalenol; elisa; mykotoxiny; pšenice; zearalenon