Název:
Možnosti použití žita a dalších obilovin pro surogaci při výrobě piva
Autoři:
Žák, Jiří Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce Možnosti použití žita a dalších obilovin pro surogaci při výrobě piva se zaměřuje na pivovarsky významné vlastnosti obilovin menšinového pivovarnického významu, se zvláštním přihlédnutím k žitu (Secale cereale) a tritikale (× Triticosecale). Na základě dostupných studií se tritikale jeví jako nadějná surovina, využitelná ve větším rozsahu jako zdroj škrobu, případně dusíku a diastatických enzymů. Žito bylo naproti tomu pro použití ve větším rozsahu zhodnoceno jako nepříliš vhodná surovina, jejíž hodnota spočívá především v ovlivnění senzorických vlastností u minoritních typů piva. Pro účely výroby bezlepkových piv by některé doposud vzácně používané drobnozrné druhy ("millet"), zejména tef (Eragrostis tef), bylo vhodné považovat za obilniny vyžadující další pozornost.Bachelor's thesis Possibilities of rye and other cereal grains use as brewing adjuncts focuses on minority cereals and their properties relevant for brewing industry, with special regard to rye (Secale cereale) and triticale (× Triticosecale). As available studies suggest, triticale seems to be a promising material to be used in larger quantities as a source of starch, or to complement nitrogen and enzyme poor adjuncts. Rye, on the other hand, is a rather troublesome grain and offers little advantages for an extensive use. Nevertheless, it can be a valuable material for specialty beer production, due to its capability to impart specific flavours. With regard to gluten-free beer production, further attention should be paid to rarely used millets, especilally teff (Eragrostis tef).
Klíčová slova:
arabinoxylany; enzymy; pentosany; slad; surogáty; Triticale; žito