Název:
Hodnocení barvy medu
Autoři:
Černá, Eva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce na téma "Hodnocení barvy medu" bylo zjistit, proč nedokáže přístroj Lovibond Honey Colorpod -- 440110 hodnotit barvu u všech typů medu a porovnat výsledky měření se spektrofotometrickými metodami. Práce je členěna na teoretickou část a praktickou část. Teoretická část práce se věnuje medu, jeho složení a metodám hodnocení barvy. Praktická část popisuje dosažené výsledky přístroje Lovibond Honey Colorpod -- 440110, spektrofotometrů Konica Minolta -- 3500d a FT -- NIR Antaris. V UV/VIS oblasti nebyla prokázána příčina chyb fotometru. Nejvyšší světlost měly velmi světlé medy a největší podíl žluté barvy medy světlé. Nejvyšších hodnot absorbance dosahovaly tmavé medy. V barevném prostoru CIE L* a* b* měly největší podíl červené barvy. Hodnocením barvy medu v UV/VIS nelze porušení medu prokázat vždy jednoznačně, ale existují znaky, podle kterých lze med označit za podezřelý. Analýzou v NIR spektru lze porušení medu prokázat pomocí diskriminační analýzy.The aim of the thesis on "Evaluation of the color of honey" was to determine why the instrument can not Lovibond Honey Colorpod 440110 to evaluate color of all types of honey and compare results of with spectrophotometric measurement methods. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part is dedicated to honey, its composition and methods of evaluating color. The practical part describes the results obtained instrument Lovibond Honey Colorpod -- 440110, spectrophotometers Konica Minolta -- 3500d a FT -- NIR Antaris. In UV/VIS region not been demonstrated reason of errors of photometer. Maximum lightness had a very light honeys and the largest share of yellow had light honey. The highest values of absorbance attain dark honeys. In color space CIE L* a* b* had the largest share of red. Evaluation of the color of honey in the UV/VIS can not prove adulteration of honey always unambiguously, but there are signs by which honey can be described as suspicious. By analyzing the NIR spectrum is falsification of honey demonstrated using discriminant analysis.
Klíčová slova:
barva; CIE L* a* b*; falšování; med; NIR; porušování; spektrofotometrie; UV/VIS