Název:
Vliv regulace násady hroznů na vývoj révy a kvalitu hroznů
Autoři:
Ťápal, Marek Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Znalost stanovištních podminek, morfologie a fyziologie révového keře je základním předpokladem pro produkci vysoce jakostních hroznů a následně jakostního vína. Management jakosti je třeba chápat jako kompletní soubor agrotechnických opatření, kterým ovlivňujeme kvalitu sklizně."Zelené práce", v čele s redukcí násady hroznů jsou jedním z opatření ovlivňujících kvalitativní parametry, jako cukernatost, obsah kyselin, pH, obsah polyfenolů, antokyanů a obsah asimilovatelného dusíku v hroznech.V neposlední řadě je zelenými prácemi ovlivňována aromatická či fenolická zralost a zdravotní stav hroznů. Pokus s regulací násady odrůdy Malverína prokázal velmi pozitivní vliv na cukernatost, obsah kyselin, výši pH, aromatickou zralost a zdravotní stav.The knowledge of location conditions, grapevine morphology and physiology are the fundamental assumptions for production of high quality grapes and final wine. The quality management should be considered as a comprehensive set of agrotechnical steps which influence the crop quality. The canopy management, especially bunch thinning, represents a group of actions influencing grapes quality parameters such as sugar and acids content, pH value and the content of polyphenols, anthocyanins and yeast assimilable nitrogen. The aromatic or phenolic maturity and plant vigor are influenced by the canopy management, too. The bunch thinning experiment with Malverina grape variety showed a very positive effect on sugar and acids content, pH value, aromatic maturity and plant vigor.
Klíčová slova:
hrozen; kvalita; Malverina; násada; půlení; redukce; regulace; réva; výnos