Název:
Metody hodnocení kvality medu
Autoři:
Procházková, Marie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma Metody hodnocení kvality medu byla řešena na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity v Brně v letech 2013 až 2015. Literární část práce zahrnuje současné právní požadavky na kvalitu medu a popis analytických možností stanovení kvalitativních parametrů medu. Experimentální část popisuje soubor 35 vzorků medu, u kterých bylo provedeno stanovení titrační kyselosti při teplotě 23°C. Dále bylo provedeno stanovení antioxidační kapacity dvěma metodami, jednalo se o metodu DPPH a FRAP. U obou uvedených metod byly vzorky měřeny nejdříve při teplotě 23°C a poté po zahřátí na 95°C po dobu 5 min. Bylo sledováno srovnání změn antioxidační kapacity vlivem tepelného záhřevu při použití metody DPPH a FRAP. Po srovnání výsledků změn antioxidační kapacity oběma metodami bylo zjištěno, že u metody DPPH došlo vlivem tepelného záhřevu spíše ke zvýšení antioxidační kapacity. U metody FRAP byl počet vzorků, u kterých došlo ke snížení či zvýšení srovnatelný.Diploma thesis "Methods of honey quality assessment" was made at the Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products of Horticultural Faculty at Mendel University in Brno in the years of 2013 -- 2015. Theoretical part of the thesis includes todays legal requirement for honey quality and description of the analytical possibilities of honey qualitative parameters assessment. Experimental part describes 35 honey samples in which the determination of volumetric acidity at 23°C was analyzed. Furthermore, the assessment of antioxidant capacity was made by two methods - DPPH and FRAP. The samples were measured at 23°C and then at 95°C for 5 minutes in both methods. Comparison of antioxidant capacity changes owing to warming was made in both methods DPPH and FRAP. It was found, that the antioxidant capacity after warming increased in DPPH method. In FRAP method, the number of samples, in which decrease or increase occured was comparable.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; kvalita; med