Název:
Izolace a identifikace kvasinek z vinice pro jejich možné využití k výrobě vína
Překlad názvu:
Isolation and identification of yeasts from the vineyard to their possible utilisation in wine making
Autoři:
Fialová, Lenka ; Dudášová, Hana (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem této práce byla izolace kvasinky Saccharomyces cerevisiae z povrchu bobulí révy vinné odrůd Malverina a Sauvignon. Pro identifikaci izolovaných kvasinek byla využita metoda PCR-RFLP. Polymerázovou řetězovou reakcí byl amplifikován úsek 5,8S ITS rDNA, ohraničený primery ITS1 a ITS4. Pro následnou restrikční analýzu byly využity endonukleázy HaeIII, HhaI, HinfI a TaqI. Výsledky byly zpracovány UPGMA shlukovou analýzou v programu BioNumerics. Dominantními kvasinkami na povrchu bobulí odrůdy Malverina byly kvasinky rodu Brettanomyces/Dekkera, zatímco na povrchu bobulí odrůdy Sauvignon byly dominantní kvasinky rodu Pichia. Druh Saccharomyces cerevisiae nebyl izolován ze žádné z těchto dvou odrůd.
The aim of this work was to isolate the Saccharomyces cerevisiae yeast from the surface of wine grapes of the Malverina and Sauvignon varieties. Isolated yeasts were identified by the PCR-RFLP method. 5,8S ITS rDNA was amplified using PCR and restricition endonucleases HaeIII, HhaI, HinfI and TaqI were used for the restriction analysis which followed. The results were processed by UPGMA cluster analysis using the BioNumerics programme. The dominant genus on the surface of the Malverina variety grapes was Brettanomyces/Dekkera, while on the surface of the Sauvignon grapes we found mainly yeasts of the Pichia genus. The Saccharomyces cerevisiae species was not isolated from any of the two grape varieties.
Klíčová slova:
identifikace; Kvasinky; PCR-RFLP; identification; PCR-RFLP; Yeasts
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/58437