Název:
Analýza šťáv vybraných odrůd černého rybízu
Překlad názvu:
Analysis of juices of selected blackcurrant varieties
Autoři:
Kaniová, Lenka ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Práce se zabývá chemickou analýzou šťáv vybraných odrůd černého rybízu (Ribes nigrum L.). Teoretická část je rozdělena na tři hlavní kapitoly. V první kapitole je uvedena stručná botanická charakteristika černého rybízu, obsah biologicky aktivních látek v plodech a využití plodů pro potravinářské účely. V druhé kapitole jsou podrobně rozepsány vlastnosti, význam a metody stanovení fenolických látek. V poslední kapitole je popsán vitamin C, jeho vlastnosti, význam a metody stanovení. Experimentální část popisuje stanovení tří chemických parametrů plodů černého rybízu: obsah celkových fenolických látek, obsah celkových anthokyanů a obsah vitaminu C. Pro stanovení bylo vybráno dvanáct moderních odrůd černého rybízu. Na základě výsledků je možné poukázat na významnější odrůdy. Obsah celkových fenolických látek ve všech vzorcích se pohyboval v rozmezí 326,7–641,4 mg•100 g-1. Obsah celkových anthokyanů ve všech vzorcích byl analyzován v rozmezí 102,5–284,5 mg•100 g-1. A obsah vitaminu C ve všech vzorcích se nacházel v rozmezí 82,0–379,1 mg•100 g-1. Celkovým porovnáním jednotlivých odrůd černých rybízů bylo zjištěno, že odrůdy Ceres, Ben Hope, Ben Lomond, Démon a Ometa jsou nejvíce perspektivními odrůdami z hlediska obsahu výše uvedených látek.
The work deals with the chemical analysis of juices selected varieties of black currant (Ribes nigrum L.). The theoretical part is divided into three main chapters. In the first chapter there are short botanical characteristics of black currants, content of biologically active substances in fruit and utilization of black currant fruit in food industry. In the second chapter there are characteristics, importance and methods of determination of phenolic compounds. Vitamin C is describe in the last chapter, its characteristics, importance and methods of determination. Experimental part describes determination of three chemical characteristic of black currant fruits: content of total phenolic compounds, content of total anthocyanins and content of vitamin C. Twelve modern varieties of black currant were selected for determination. Based on these results, it is possible to deduce the more important varieties. The content of total phenolic compounds was in the range of 326,7–641,4 mg•100 g-1 in all samples. The content of total anthocyanins was analysed in the range from 102,5 to 284,5 mg•100 g-1 in all samples. And content of vitamin C was in the range from 82,0 to 379,1 mg•100 g-1 in all samples. The overall comparison of the varieties of black currant was found, the varieties Ceres, Ben Hope, Ben Lomond, Démon and Ometa are the most promising varieties in terms of the content of the above mentioned compounds.
Klíčová slova:
fenolické látky; metody stanovení.; vitamin C; Černý rybíz; Black currant; methods of determination.; phenolic compounds; vitamin C
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/38300