Název:
Stanovení thiaminu v ječmeni, sladu a potravních doplňcích
Překlad názvu:
HPLC determination of thiamine in barley, malt and food supplements
Autoři:
Vítková, Kateřina ; Běláková, Sylva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá stanovením vitaminu B1 v potravinách, především ve sladovnickém ječmeni a sladu. Diplomová práce se skládá z literární a experimentální části, závěru a příloh. Literární část obsahuje charakteristiku thiaminu, chemickou strukturu, chemické a fyzikální vlastnosti, funkce v organismu a dopady jeho deficitu na zdraví, výskyt v běžných potravinách a metody stanovení. Dále také popisuje teoretické základy vysokoúčinné kapalinové chromatografie, chromatografie na reverzní fázi, derivatizace a způsoby validace. V experimentální části je popsána metoda použitá pro stanovení thiaminu v ječmeni a sladu, sladině a pivě, ale také v běžně dostupných potravních doplňcích jako jsou B-komplex, Pangamin a Thiamin. Stanovení bylo provedeno vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií na reverzní fázi s izokratickou elucí a fluorescenční detekcí. Následuje kapitola prezentace výsledků, diskuse experimentální činnosti, obsah thiaminu v analyzovaných potravinách a validační parametry metody. V závěru jsou zhodnoceny výsledky experimentální činnosti. V příloze je uveden graf kalibrační křivky, chromatogramy vzorků, tabulky s výsledky a výpočty validačních parametrů. Diplomová práce byla realizována v laboratoři Ústavu potravinářské chemie, Fakulty chemické VUT v Brně.
The aim of this diploma thesis is focused on determination of B vitamin in food especially in malting barley and malt. This diploma thesis is consists of theoretical and experimental parts including the conclusion and supplements. Theoretical part describes thiamine characteristic, chemical structure, chemical and physical properties, function of thiamin in organism, impact it´s insufficiency to the human health, occurrence in common food and methods for it´s determination. Further are describing theoretical principles of high-efficiency liquid chromatography, chromatography on reverse phase, derivatization and ways of validation. In the Experimental section is detailed description of used method for determination of thiamine in barley and malt, fresh mash and beer but also in common food supplements as are B-kompex, Pangamin and Thiamin. Determination was made by high-efficiency liquid chromatography on reverse phase with isocratic elution and fluorescent detection. Next part introduce the results of theses, discussion of experimental work, volume of thiamine in analyzed food and validation parameters of used method. In the conclusion are valorized results of experimental work. In the attachment are graphs of standard curves, chromatogram and calculations of validation parameters. Diploma thesis was realized in laboratory of Chemistry and Technology of Foodstuff, Faculty of chemistry, Brno University of Technology.
Klíčová slova:
B-komplex; HPLC; ječmen; Pangamin BiFi; pivo; předkolonová derivatizace; slad; sladina; stanovení thiaminu; Thiamin; thiochrom; Vysokoúčinná kapalinová chromatografie; B-complex; barley; beer; determination of thiamin; High performance liquid chromatography; HPLC; malt; Pangamin BiFi; pre-column derivatization; Thiamin; thiochrom; wash
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/11736