Original title:
Bezpečnost potravin
Translated title:
Food safety
Authors:
Vrabcová, Kateřina ; Filipová, Alena (advisor) ; Zeman, Jiří (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] V diplomové práci jsem se zabývala problematikou bezpečnosti potravin v České republice a označováním masných výrobků. V rámci praktické části byly uskutečněny dva průzkumy, průzkum veřejného mínění a průzkum řádného označování masných výrobků. Průzkumu veřejného mínění se zúčastnilo 462 spotřebitelů a analýze řádného označování bylo podrobeno 489 masných výrobků ve vybraných pražských maloobchodních řetězcích. Výsledky průzkumu označování masných výrobků nebyly příliš pozitivní, ale lze očekávat jejich zlepšení, stejně tak zvýšení bezpečnosti potravin.In the diploma thesis I was dealing with the issue of food safety in the Czech Republic and labeling of meat products. In the practical part were carried out two surveys, public opinion poll and survey of proper labeling of meat products. Opinion polls were attended by 462 consumers and analysis of proper labelling was subjected to 489 meat products in select retail chains in Prague. Survey results of labeling of meat products were not very positive, but can be expected to improve, as well as enhancing food safety.
Keywords:
additives; compliance of law; consumer deception; consumer questionnaire; fines; food business operators; food quality; food safety; foodborne illness; labeling of meat products; RASFF; supervisors; aditivní látky; alimentární onemocnění; bezpečnost potravin; dodržování právních předpisů; dotazník pro spotřebitele; klamání spotřebitele; kvalita potravin; orgány dozoru; označování masných výrobků; pokuty; provozovatel potravinářského podniku; RASFF
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/41093