Název:
Komparace direct trade a fair trade
Překlad názvu:
COMPARISON OF DIRECT TRADE AND FAIR TRADE
Autoři:
Rolenc, Robin ; Slaný, Martin (vedoucí práce) ; Chytil, Zdeněk (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá otázkou, zda nová tržní forma Direct trade nabízí díky absenci certifikační organizace a jiným podmínkám trhu výhody oproti již zaběhnutému systému Fair trade. Porovnávány jsou trhy kávy, která je nejvíce obchodovaným produktem v systému Fair trade. Výzkumnou metodou je zde komparace jednotlivých systémů. Ty jsou porovnány na základě předcházející analýzy vybraných prvků každého trhu. Podle výsledků, komparace lze usuzovat, že Direct trade skutečně může přinášet účastníkům výhody jak na straně koncových zákazníků tak producentů. V případě, koncových spotřebitelů se jedná především o vysokou kvalitu výsledného produktu. V případě producentů se jedná především o výhodu vyšších výkupních cen.Purpose of this thesis is to explore the question whether a new market through Direct trade, due to the absence of certification bodies and different market conditions ad-vantages over the already running Fair trade. Comparisons are coffee markets. Coffee is the most traded product in Fair trade. The research method is the comparison of dif-ferent systems. These are compared on the basis of the foregoing analysis of selected features of each market. According to the results, the comparison suggests that Direct trade can really bring benefits to participants on both, the end users and producers. In the case of end consumers are mainly the high quality final product. In the case of pro-ducers are primarily benefit higher purchase prices.
Klíčová slova:
cena; Direct trade; Fair trade; Direct trade; Fair trade; price
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/48019